Srbija i Agenda 2030

Republički sekretarijat za javne politike, uz podršku Nemačke razvojne saradnje GIZ, 2018. godine pripremio je Izveštaj Agenda 2030 i Srbija, kao neposredan odgovor na potrebu za mapiranjem strateškog okvira Srbije i doprinos dijalogu i odlučivanju  o prioritizovanoj Agendi 2030 u Srbiji. Mapiranje strateškog okvira Republike Srbije u odnosu na ciljeve održivog razvoja urađeno je u odnosu na sva aktivna strateška dokumenta Republike Srbije. Tamo gde oblast nije regulisana Strategijom, relevantni planovi i druga dokumenta su takođe uzeti u obzir.

Kao osnov za strateški okvir uzeta je baza podataka Republičkog sekretarijata za javne politike. Pored toga, tamo gde je moguće, naznačen je i status sprovođenja strategije. Na kraju, naznačeni su i strateški dokumenti čije se usvajanje planira prema Nacionalnom programu za usvajanje pravnih tekovina Evropske unije (druga revizija iz 2016. godine) – NPAA. Za svaki od ciljeva održivog razvoja dat je kratak pregled stanja u ovoj oblasti u Srbiji, uz korišćenje indikatora praćenja COR definisanih od strane UN, tamo gde su oni dostupni i drugih indikatora iz relevantnih domaćih i međunarodnih statističkih izvora i analiza. Pored toga, za svaki COR opisani su i relevantni međunarodni procesi, pre svega evropski, u kojima Srbija učestvuje, a koji su značajni za ostvarenje tog cilja.

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x