Izveštaj o napretku u ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja do 2030. godine u Republici Srbiji u poređenju sa EU-27 i zemljama u regionu

Dr Marija Babović i Vladica Janković 2022 Preuzmite dokument 4,69 MB

Praćenje napretka u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja (Sustainable Development Goals – SDG) definisanih Agendom za održivi razvoj do 2030. godine je važan preduslov razvoja i implementacije efektivnih razvojnih politika koje vode računa o celovito shvaćenom održivom razvoju i o tome da niko ne bude izostavljen iz razvojnih procesa. U ovom izveštaju napredak u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja u Srbiji prati se u komparativnoj perspektivi, u poređenju sa EU-27 ka čijem članstvu Srbija teži i sa čijim bi normativnim okvirom, pa i razvojnim standardima Srbija trebalo da se usklađuje. Poređenje je sprovedeno i sa državama u regionu, zemljama kandidatima za članstvo u EU: Albanijom, Crnom Gorom i Severnom Makedonijom, prema mogućnostima koje dopušta dostupnost podataka.
Ovaj izveštaj je nastao na inicijativu projekta „Reforma javnih finansija – Agenda 2030” koji podržavaju Vlade Nemačke i Švajcarske, a sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, i nadovezuje se na prethodne inicijative koje su sprovedene u saradnji sa Republičkim zavodom za statistiku (RZS).
Izveštaj je urađen na osnovu podataka iz Evrostatove baze, stanje na kraju aprila 2022. godine.
Dvojezični izveštaj na srpskom i engleskom jeziku možete preuzeti OVDE.

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x