Lokalizacija Agende 2030

Biljana Maletin 2023 Preuzmite dokument 3,97 MB

Agenda 2030 je univerzalna strategija koja obuhvata 17 ciljeva i uključuje tri dimenzije održivog razvoja – ekonomski rast, socijalnu inkluziju i zaštitu životne sredine. Ona počiva na trima ključnim vrednostima, a to su: poštovanje ljudskih prava, poštovanje principa “da niko ne bude izostavljen” i rodna ravnopravnost.

Republika Srbija je kroz rad državnih institucija i civilnog sektora učestvovala u formulisanju ovih ciljeva i posvećena je njihovoj realizaciji, u saradnji sa svojim partnerima.

Projekat Reforma javnih finansija – Agenda 2030, koji podržavaju vlade Švajcarske i Nemačke a sprovodi GIZ, doprinosi sprovođenju Agende 2030 kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou. Imajući u vidu da realizacija ciljeva održivog razvoja u velikoj meri zavisi od odluka donetih na lokalnom nivou, projekat je stavio snažan fokus na lokalizaciju Agende 2030, sa ciljem da se ojačaju kapaciteti lokalnih samouprava i drugih lokalnih aktera za definisanje razvojnih prioriteta i sprovođenje Agende 2030, na bazi multisektorske saradnje i razmene. Kroz ovakav pristup podržani su i napori Platforme „Održivi razvoj za sve“ usmereni ka uspostavljanju širokog društvenog dijaloga na lokalnom nivou o lokalnim razvojnim prioritetima usklađenim sa ciljevima održivog razvoja.

Tokom protekle tri godine, lokalizacija Agende 2030 je sprovedena kroz podršku ključnim partnerima iz državnog i civilnog sektora, među kojima su Kabinet predsednice Vlade Republike Srbije, Sekretarijat za javne politike, lokalne samouprave i organizacije civilnog društva u okviru Fonda za održivi lokalni razvoj i drugi.

Najznačajniji rezultati proistekli iz ovih partnerstava, naučene lekcije i promene postignute tokom rada na ovom projektu predstavljeni su u kratkoj publikaciji, proizvedenoj u septembru 2022. godine. Nadamo se da će iskustva partnera, njihova motivacija, akcije i rezultati inspirisati druge lokalne samouprave, zajednice i organizacije da zajedno rade na lokalizaciji Agende 2030.

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x