Analiza „Smanjenje siromaštva kroz održivu poljoprivredu u Srbiji“

Analiza „Smanjenje siromaštva kroz održivu poljoprivredu u Srbiji“ autorke Darije Šajin pripremljena je u okviru rada tematske grupe „Iskorenjivanje siromaštva“ u okviru Platforme „Održivi razvoj za sve“ u decembru 2023. godine.

U ovoj analizi posvećena je pažnja, pre svega, razvoju poljoprivrede u ruralnim oblastima koje su godinama bivale zanemarene i nalazile se u senci gradova i urbanizacije, a koje danas sve više dobijaju na značaju u okviru integralnog ruralnog i održivog razvoja.

Sve zemlje u svetu, razvijene i nerazvijene, vode borbu protiv siromaštva u manjoj ili većoj meri. U današnje vreme, siromaštvo se smatra višedimenzionalnom pojavom koja pored nedovoljnih prihoda za zadovoljenje osnovnih životnih potreba, podrazumeva i nemogućnost zapošljavanja, onemogućen pristup uslugama zdravstva i obrazovanja.

Neminovnost je da se utiče na ravnomerniji regionalni razvoj i ruralni razvoj u Srbiji, a samim tim i na smanjenje siromaštva i nezaposlenosti, što će uticati i na poboljšanje životnog standarda stanovništva, razvoj ruralnih područja, privrede i društva.

Svako ko se bori protiv siromaštva u Srbiji, takođe treba da se bori za razvoj poljoprivrede i ruralni razvoj, za proizvodnju zdrave i bezbedne hrane, za očuvanje životne sredine. Poljoprivreda nudi brojne mogućnosti u borbi protiv siromaštva, ali isto tako nudi i izazove sa kojima se treba suočiti. Jedan od izazova za sve nas je ekološki održiva poljoprivreda.

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x