Analiza „Dečije siromaštvo i Agenda 2030“

Doc. dr Marina Savković 2022 Preuzmite dokument 915,67 KB

Analiza „Dečije siromaštvo i Agenda 2030“ autorke doc. dr Marine Savković (Fondacija Centar za demokratiju), pripremljena je u okviru rada savetodavne Tematske grupe „Iskorenjivanje siromaštva“ u okviru Platforme „Održivi razvoj za sve“ u maju 2022. godine.

U analizi je razmotrena tema dečijeg siromaštva, brige o deci i njihovoj budućnosti u kontekstu Agende 2030 i Ciljeva održivog razvoja.

Načinjen je pregled opšteg stanja dečijeg siromaštva u Srbiji, pregled pravno-strateškog okvira i sagledano pitanje sistemske brige o deci na nivou društva, posebno imajući u vidu podršku tokom procesa obrazovanja kao značajne mogućnosti za izlaz iz „začaranog kruga siromaštva“.

U analizi su date preporuke u cilju doprinosa naporima na iskorenjivanju dečijeg siromaštva kroz sveobuhvatni i redovni sistem praćenja socio-ekonomskog položaja dece, investiranje u univerzalni sistem socijalne zaštite, kvalitet usluga i primenu koncepta inkluzivnog rasta.

Zaključeno je da deca treba da budu stavljena u centar borbe protiv siromaštva jer je u tome ključ dugoročnog smanjenja broja siromašnih.

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x