Predlozi inicijativa za unapređenje vlasništva lokalnih zajednica nad svojim ekonomski razvojem

Predlozi inicijativa za unapređenje vlasništva lokalnih zajednica nad svojim ekonomski razvojem je dokument nastao u julu 2022 godine kao rezultat rada Tematske grupe Platforme „Održivi razvoj za sve“ posvećene pitanju vlasništva lokalnih zajednica u Srbiji nad planiranjem i sprovođenjem svog ekonomskog razvoja. Tematska grupa je obuhvatila razgovore na nacionalnom nivou, sa predstavnicima državnih organa, privrednih udruženja, nacionalne asocijacije lokalnih vlasti (SKGO), organizacija civilnog društva, kao i nezavisnim stručnjacima koji se bave ovom ili srodnim temama, ali i na lokalnom nivou, gde su vođeni razgovori u lokalnim zajednicama Knjaževca, Pirota i Sombora, sa predstavnicima privrede, lokalne samouprave i organizacija civilnog društva (OCD).

Iako bi prema Ustavu i zakonskoj regulativi za razvoj lokalnih zajednica pre svega trebalo da budu odgovorne lokalne samouprave i njihovi organi, ustanove i preduzeća, sprovođenje zakonskih nadležnosti u cilju uključivanja lokalnih aktera u oblikovanje svoje budućnosti u praksi nije nimalo jednostavno. U tekstu su predstavljene tri konkretne inicijative koje ukazuju na sistemske probleme čije bi rešavanje u značajnoj meri doprinelo lokalnom razvoju većeg broja lokalnih samouprava. Sa druge strane, uspešno rešavanje ovih pitanja bi otvorilo put da se predloženi mehanizmi i metodološki pristupi rešavanju problema iskoriste i za druge slične situacije u kojima se lokalne samouprave već nalaze ili bi se mogle uskoro naći.

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x