Ekonomsko osnaživanje žena u Srbiji i Agenda 2030

Analiza „Ekonomsko osnaživanje žena u Srbiji i Agenda 2030“ proizašla je iz tematske grupe o rodnoj ravnopravnosti kojom rukovodi Fondacija centar za demokratiju, u okviru socijalnog stuba Platforme „Održivi razvoj za sve“. Dokument je izrađen u januaru 2022. godine.

Analiza se bavi ekonomskim osnaživanjem žena kao osnovom za postizanje rodne ravnopravnosti u svim aspektima, a u kontekstu relevantnih ciljeva iz Agende 2030.  Uprkos tome što, kako se navodi u analizi, donosioci odluka u Srbiji ističu da je ekonomsko osnaživanje žena “strateški projekat države”, na osnovu Indeksa rodne ravnopravnosti i dostupnih statističkih podataka, zaključuje se da je napredak u ovoj oblasti nestabilan, a ekonomski položaj žena u Srbiji se pogoršava kroz vreme, posebno kao posledica krize izazvane COVID-19 pandemijom.

Prema nalazima iz analize, ključni faktori ekonomskog osnaživanja žena na nacionalnom nivou su: unapređen nivo i struktura obrazovanja, bolji pristup tržistu rada, odnosno pristup ekonomskim resursima i rukovodećim funkcijama u sferi ekonomske moći, a sve kroz povezivanje sa različitim ciljevima i potciljevima održivog razvoja.

Preporuka će se koristiti za praćenje primene Strategije rodne ravnopravnosti, Akcionog plana za realizaciju Strategije rodne ravnopravnosti i primene Zakona o rodnoj ravnopravnosti i to, pre svega, iz ugla ekonomskog osnaživanja žena.

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x