Analiza „Energetsko siromaštvo“

Prof. dr Ksenija Petovar 2022 Preuzmite dokument 851,21 KB

Analiza „Energetsko siromaštvo“ autorke prof. dr Ksenije Petovar (Fondacija Centar za demokratiju), pripremljena je u okviru rada savetodavne Tematske grupe „Iskorenjivanje siromaštva“ u okviru Platforme „Održivi razvoj za sve“ u aprilu 2022. godine.

Predmet ove analize su obim i posledice energetskog siromaštva domaćinstava u Srbiji. U analizi je načinjen osvrt na relevantne dokumente Evropske unije, kao i zakone i druge propise u Republici Srbiji koji se tiču ove teme. Osvetljeno je pitanje definicije energetskog siromaštva i njegovih dimenzija, uzroka, načina ispoljavanja i posledica, kao i primeri dobre prakse u Srbiji.

U analizi su izlistane preporuke za buduće delovanje kojima se, pored postojećih mera podrške ranjivim i siromašnim domaćinstvima koja su u riziku od energetskog siromaštva ili su suočena s ovim problemom, predlaže usmeravanje težišta aktivnosti na sinhronizovanje mera (kako za smanjenje energetskog siromaštva tako i za štednju energije) sa ciljevima održivog razvoja, naročito sa ciljevima smanjenja siromaštva (i), unapređenja zdravlja građana (iii), kvalitetnog obrazovanja (iv), rodne ravnopravnosti (v), dostupnosti energije (vii), smanjenja nejednakosti (x), održivih gradova i zajednica (xi), odgovorne proizvodnje i potrošnje (xii), kao i snažnih institucija (xvi).

 

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x