Transformacija našeg sveta: Agenda za održivi razvoj do 2030. godine

Agenda za održivi razvoja 2030 predstavlja ambiciozan plan delovanja država, UN sistema i svih ostalih ključnih aktera. Usvojena je u septembru 2015. godine na Samitu o održivom razvoju u Njujorku i smatra se najcelovitijim planom do sada za uklanjanje ekstremnog siromaštva, smanjenje nejednakosti i zaštitu planete, uzimajući u obzir različite nivoe nacionalnog razvoja i kapaciteta pojedinačnih zemalja. Agenda 2030 sadrži 17 ciljeva održivog razvoja (COR) i 169 indikatora koji treba da se ostvare do 2030. godine. Agenda naglašava važnost promocije univerzalnog poštovanja ljudskih prava i ljudskog dostojanstva i temelji se na vodećim načelima Povelje Ujedinjenih nacija (UN) i međunarodnog prava.

Jedna od ideja vodilja Agenda 2030 jeste da svako oseti dobrobit od njene primene i da se niko ne ostavi iza kolone. Agenda doseže do svih ljudi u nevolji i sa uskraćenim mogućnostima, ma gde oni bili, na način koji tretira njihove specifične izazove i ranjivosti. Agenda počiva na međusobno povezanoj i neraskidivoj prirodi svih 17 COR tako da svi akteri odgovorni za njenu implementaciju tretiraju COR u celosti, umesto da im prilaze kao skupu pojedinačnih ciljeva sa menija koje treba samo izabrati. Agenda 2030 poziva na sve segmente društva – bez obzira na njihovu rasu, pol, etničku pripadnost i identitet – da doprinesu njenoj primeni i poziva na uspostavljanje partnerstava između svih zainteresovanih strana radi objedinjavanja i podele znanje, ekspertize, tehnologije i finansijskih resursa, a u cilju dostizanja COR u svim zemljama.

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x