Preporuke: Ispunjenost standarda Međunarodne organizacije rada kao preduslov održivog razvoja u Srbiji

U okviru Platforme za opštedruštveni dijalog “Održivi razvoj za sve”, Fondacija Centar za demokratiju objavila je predlog javne potlitike pod naslovom „Ispunjenost standarda Međunarodne organizacije rada kao preduslov održivog razvoja u Srbiji“ čiji je cilj pružanje doprinosa ispunjenju UN Agende održivog razvoja do 2030. u Republici Srbiji, sa fokusom na cilj održivog razvoja pod rednim brojem 8 – Dostojanstven rad i ekonomski rast.

Predmet analize je procena stanja usklađenosti radnih prava u Srbiji sa standardima Međunarodne organizacije rada (MOR), koji su višestruko relevantni za našu zemlju. Oni utiču na pripremu propisa, sudsku praksu i kreiranje javnih politika i, ujedno, čine deo agende usklađivanja domaćih propisa sa pravom EU. Srbija se sa 77 ratifikovanih konvencija MOR nalazi na visokom 24. mestu od 187 država članica ove organizacije. Međutim, tempo ratifikacije instrumenata MOR opao je od 2000. na samo jednu ratifikaciju na svake dve godine.

 

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x