Analiza procesa učešća javnosti u donošenju Prostornog plana Republike Srbije od 2021. do 2035. godine

Mirjana Jovanović, Damir Dizdarević, Vladimir Pavlović, Nina Cvetanović i Milica Radanović 2022 Preuzmite dokument 1,16 MB

„Analiza procesa učešća javnosti u donošenju Prostornog plana Republike Srbije od 2021. do 2035. godine“ autora Mirjane Jovanović, Damira Dizdarevića, Vladimira Pavlovića, Nine Cvetanović i Milice Radanović, pripremljena je u okviru tematske grupe „Transparentnost i učešće javnosti u izradi i usvajanju dokumenata javnih politika u oblasti zaštite životne sredine“.

Analiza daje detaljan prikaz kako bi proces usvajanja Prostornog plana trebalo da izgleda, u skladu sa međunarodnim i nacionalnim zakonima i dokumentima. U poređenju sa idealnim scenarijom, analizirano je kako je taj proces u stvarnosti izgledao. Sam proces je obeležilo odsustvo dosledne primene važećih zakona Republike Srbije o uključivanju javnosti u donošenje planskih dokumenata, posebnih propisa koji regulišu izradu i usvajanje PPRS i, konačno, međunarodnih standarda koji definišu principe i načela učešća javnosti u procesima donošenja odluka. Iz analize proistekle su preporuke za unapređenje učešća javnosti u donošenju Prostornog plana Republike Srbije, koje su namenjene relevantnim donosiocima odluka.

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x