Srbiji će, ako nastavi ovim tempom, biti potrebno čak 59 godina do dostizanja pune rodne ravnopravnosti – pokazali su podaci najnovijeg Indeksa rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji (2021).

Fondacija Centar za demokratiju, povodom Međunarodnog dana žena, upozorava na neravnopravnost, diskriminaciju i nasilje kojima su izložene žene u Srbiji i podseća da je, pored odgovarajućeg institucionalnog i zakonskog okvira, neophodno obezbediti njegovu praktičnu primenu u postizanju stvarne rodne ravnopravosti.

Žene u Srbiji su neravnopravne u svim oblastima, na šta ukazuju brojni izveštaji i međunarodnih i domaćih institucija i organizacija. Sa Indeksom rodne ravnopravnosti od 58,0 Srbija zaostaje 9,4 poena za prosekom država članica Evropske unije. Najveći jaz između EU-27 i Srbije prisutan je u domenu novca (21,9) i domenu vremena (16,2).

Ekonomsko osnaživanje žena je osnov za postizanje rodne ravnopravnosti, ali i održivi razvoj i ostvarivanje ciljeva postavljenih Agendom 2030 Ujedinjenih nacija. Zarade žena su manje od zarada muškaraca na svim obrazovnim nivoima, u svim zanimanjima i u gotovo svim sektorima delatnosti. Takođe, žene čine većinu u zanimanjima tzv. nižeg statusa (61%) koja karakterišu loši uslovi rada i niske zarade.

U Srbiji i dalje preovlađuju patrijarhalni stavovi i stereotipi u vezi sa ulogama, odgovornostima i očekivanim ponašanjima žena i muškaraca u društvu i porodici, što iziskuje povećanje napora na podizanju svesti o rodnim stereotipima. Neophodno je uvođenje rodne perspektive u sve javne politike i na svim nivoima vlasti.

Fondacija Centar za demokratiju sa Fondacijom Ana i Vlade Divac deo je Socijalnog stuba Platforme „Održivi razvoj za sve“.

Photo credit: www.unwomen.org

PREPORUČUJEMO:

Javna debata „Ekonomsko osnaživanje žena u Srbiji i Agenda 2030“

Analiza „Ekonomsko osnaživanje žena u Srbiji i Agenda 2030“

 

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x