Razotkrivanje mitova o klimatskim promenama

30 September 2020 5:00 PM 6:00 pm Razotkrivanje mitova o klimatskim promenama

U ovom trenutku prosečna temperatura Zemlje je za oko 1 stepen viša nego što je bila u pre-industrijskom periodu. To izaziva znatne promene u klimi koje se osećaju na svim meridijanima, a među prvima najviše su pogođene najmanje razvijene države. Potpisivanjem Pariskog sporazuma sve države na svetu dogovorile su se da zagrevanje zadrže znatno ispod dva stepena, međutim politike koje su trenutno na snazi neće biti dovoljne da se to ispuni.

Cilj održivog razvoja 13 Akcija za klimu u okviru Agende za održivi razvoj do 2030. godine Ujedinjenih nacija podrazumeva povećanje ambicija za smanjivanje emisijagasova sa efektom staklene bašte i snažniju klimatsku akciju kako bi se sprečile najteže posledice klimatskih promena.

Kako bi se obezbedila dovoljna podrška za donošenje neophodnih mera za smanjivanje emisija gasova sa efektom staklene bašte, potrebno je da postoji društveni konsenzus o pitanju klimatskih promena. Međutim, i pored toga što je velika većina naučnika saglasna oko razloga zbog kojih se naša planeta zagreva, pojedini mitovi opstaju i unose zabunu među ljude.

Istočna Evropa i Balkan delovi su sveta koji su sve više pogođeni klimatskim promenama u odnosu na prosek. Očekivanja su da će region postati još topliji i suvlji, dok duge sušne periode smenjuju kratki periodi intenzivnih padavina praćenih poplavama. Imajući u vidu ekstremne vremenske uslove koji su sve češći i kod nas, postavlja se pitanje na koji način ovo utiče na Srbiju i stanovništvo u Srbiji.

Kako se ova tema tiče svih nas, cilj ovog vebinara je da okupi sve zainteresovane za temu klimatskih promena i one koji to nisu, kako bi podstakao na dijalog i razbijanje najčešćih mitova o klimatskim promenama. Tokom diskusije moderator će preuzeti ulogu skeptičnog ujaka koji ispituje naučnike o klimatskim promenama, dok će publika imati priliku da podeli svoje nedoumica i postavi pitanja panelistima.

Želite da saznate:

  • Kako se objašnjavaju hladnije epizode ukoliko se klima zaista zagreva (razlika između vremena i klime)?
  • Zar Milankovićevi ciklusi ne objašnjavaju klimatske promene?
  • Kako naučnici mogu da prognoziraju kako će se klima menjati u budućnosti kad često ne mogu da pogode vremensku prognozu?
  • Da li je količina emisija gasova sa efektom staklene bašte koju proizvode ljudi, zaista veća od one koja dolazi iz prirodnih izvora?

U 60 minuta vebinara o ovim i drugim mitovima pričamo sa vodećim klimatolozima u Srbiji.

Kome je vebinar namenjen?

Građani i građanke Republike Srbije

Izlagači/ce

prof. dr Vladimir Đurđević

Vanredni profesor na grupi za meteorologiju Fizičkog fakulteta, Univerzitet u Beogradu

doc. dr Ana Vuković Vimić

Vanredni profesor, Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Beogradu

Nemanja Milović

Osnivač i autor domaćeg sajta o klimatskim promenama klima101.rs

Pogledaj vebinar

Da li vam je ovaj vebinar bio koristan?