Mladi za Agendu 2030 – Priručnik za uključivanje ciljeva održivog razvoja u lokalne omladinske politike

Tatijana Pavlović Križanić 2022 Preuzmite dokument 1,23 MB

Od usvajanja Agende za održivi razvoj 2030 u septembru 2015. godine, uloga mladih bila je od velike važnosti za ostvarivanje ciljeva održivog razvoja. U međunarodnim procesima, koji su podržavali implementaciju Agende 2030, mladi nikada nisu bili viđeni samo kao puki korisnici Agende 2030, već pre svega kao aktivni učesnici u njenom razvoju i punopravni partneri u svim aktivnostima, koje podržavaju njenu implementaciju i praćenje. U tom smislu, aktivno angažovanje mladih u naporima koje gradovi i opštine u Srbiji ulažu da bi ostvarili ciljeve Agende 2030 je od ključnog značaja za postizanje održivih, inkluzivnih i stabilnih lokalnih zajednica i za sprečavanje pretnji i izazova održivom razvoju, uključujući uticaje klimatskih promena, nezaposlenosti, siromaštva, rodne nejednakosti, sukoba i migracija.

Agenda 2030 do sada nije bila posebno prepoznata u omladinskim politikama u lokalnim zajednicama u Srbiji. Iako mladi u Srbiji veoma jasno definišu i uočavaju osnovne probleme sa kojima se suočavaju: nezaposlenost, nepovoljan položaj na tržištu rada, nejednaku dostupnost usluga na celoj teritoriji Srbije, višedecenijske migracije mladih u privredne i ekonomske centre i odliv visoko kvalifikovanih mladih ljudi u inostranstvo, kao i nepovoljan položaj marginalizovanih grupa mladih (Roma i Romkinja, devojčica i mladih žena, migranata), mladi ne povezuju rešavanje ovih sistemskih problema sa ostvarivanjem ciljeva iz Agende 2030.

Priručnik je namenjen akterima omladinske politike (udruženjima mladih i za mlade, Kancelarijama za mlade i Institucijama koje se bave mladima), kako bi pravilno razumeli kako da ciljeve održivog razvoja postave u središte omladinskih politika u svojoj lokalnoj zajednici. Dalja dosledna afirmacija položaja i uloge mladih u društvu se može mnogo efikasnije realizovati povezivanjem sa ostvarivanjem ključnih potciljeva održivog razvoja, čak i ako se to na prvi pogled ne uočava. To akterima lokalne omladinske politike daje ulogu važnih igrača u procesu ostvarivanja ciljeva održivog razvoja. Ovo ne zahteva preveliki dodatni amgažman, osim usklađivanja politika i procedura koje već postoje, kao i odgovarajuće praćenje i izveštavanje o postignutim rezultatima.

Izrada priručnika je nastavak aktivnosti koje Timočki omladinski centar realizuje u saradnji sa Centrom za visoke ekonomske studije na promovisanju ciljeva održivog razvoja među mladima i uspostavljanju mehanizama za integrisanje ciljeva Agende 2030, kroz njihovu lokalizaciju, u lokalne omladinske politike gradova i opština u Srbiji.

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x