TOC – Asocijacija za razvoj održivih zajednice, kao deo ekonomskog stuba Platforme “Održivi razvoj za sve”, predstavila je ciljeve održivog razvoja iz perspektive rada sa mladima, u okviru drugog Nacionalnog urbanog foruma, održanom u Nišu, 11. aprila 2024. godine.

Tokom panela “Mladi o ciljevima održivog razvoja”, TOC je imao priliku da mladima, učesnicima foruma, približi Agendu 2030, kao i zalaganja Platforme “Održivi razvoj za sve” u cilju usklađivanje razvojnih prioriteta u Srbiji sa ciljevima održivog razvoja, a kroz dijalog sa donosiocima odluka na lokalnom i nacionalnom nivou, privrednim i civilnim sektorom. Učesnici foruma mogli su tokom ovog panela da čuju kako mladi percipiraju Agendu 2030, kao i zanimljive nalaze iz istraživanja koje je TOC sproveo među mladima, a baš na temu razumevanja i poznavanja Ciljeva održivog razvoja i Agende 2030.

Učesnicima foruma predstavljene su i druge aktivnosti koje je u prethodnom periodu TOC sprovodio u radu sa mladima, kao deo Platforme “Održivi razvoj za sve”, a radi približavanja Agende 2030 upravo toj ciljnoj grupi. S tim u vezi predstavljeni su i animirani filmovi o ciljevima održivog razvoja, kao i Priručnik za uključivanje Agende 2030 u lokalne i nacionalne omladinske politike i omladinski rad. Sa mladima se razgovaralo i o radionicama koje je TOC realizovao sa mladima iz Zaječara, Bora, Knjaževca, Pirota, Sombora, Sremskih Karlovaca i Apatina, o ekonomskim ciljevima održivog razvoja i ulozi mladih u dosezanju istih do 2030. godine. Učesnicima foruma predstavljeni su i  vebinari koje je TOC sproveo, a koji su imali za cilj da kroz konkretne primere i u saradnji sa stručnjacima na zadate teme, obradi specifilne ciljeve u okviru 5 ekonomskih ciljeva održivog razvoja.

Urbani forum bio je i dobra prilika da TOC dodatno promoviše svoj TOC HUB koji ima za cilj da radi na razvoju održivih zajednica, podstiče ljude na lokalu, sa posebnim osvrtom na mlade, da se uključe u razvoj politika od značaja za mlade, kao i u rešavanje izazova sa kojima se mladi susreću u lokalnoj zajednici, a sve kroz prizmu Ciljeva održivog razvoja i Agende 2030.

Zaključak sa panela “Mladi o ciljevima održivog razvoja”, Nacionalnog urbanog foruma, je da je cilj broj 4 – kvalitetno obrazovanje i dalje prioritetan za mlade u Srbiji. Takođe, učesnici su istakli da su svi ciljevi održivog razvoja podjednako važni za napredak jednog društva. Posebno govoreći o podcilju 4.7., istaknuto je da se o održivom razvoju mora pričati sa svim uzrastima, a pogotovo tokom osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja.

Nacionalni urbani forum organizovala je Agencije za prostorno planiranje i urbanizam, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Grada Niša i Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), a u partnerstvu sa Kancelarijom rezidentnog koordinatora Ujedinjenih nacija u Srbiji, Programom Ujedinjenih nacija za naselja – UN Habitatom i Svetskom bankom, uz podršku Naučno-tehnološkog parka u Nišu i Švajcarske organizacije za ekonomsku saradnju.

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x