Neven Marinović, direktor Smart kolektiva i Foruma za odgovorno poslovanje (FOP), bio je jedan od panelista diskusije „Zeleno računovodstvo u funkciji dekarbonizacije poslovanja i izveštavanja o ESG“, koja je održana u subotu, 17. juna, na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu.

Pored Nevena Marinovića, na panelu su učestvovali i Teodora Pasulj, menadžer u ESG timu društva za reviziju PwC Serbia, Aleksandar Janjušević, šef Odseka za računovodstvo i reviziju, Sektor za finansijski sistem Ministarstva finansija Republike Srbije, i Marija Pantelić, direktor održivosti kompanije Bosis Valjevo. Oni su razgovarali o ulozi računovodstva u procesu zelene tranzicije, nefinansijskom i ESG izveštavanju, karbonskom računovodstvu i njegovoj ulozi u procesu dekarbonizacije poslovanja.

Panel je bio namenjen računovođama, revizorima, kontrolerima, finansijskim analitičarima i drugim učesnicima iz prakse i održan je u okviru naučnog skupa „Računovodstvena znanja kao činilac ekonomskog i društvenog napretka“. Na skupu je aktuelne rezultate svojih teorijskih i empirijskih istraživanja u oblasti računovodstva, revizije i poslovnih finansija, predstavilo 55 autora iz pet zemalja – Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Severne Makedonije i Srbije. Takođe, prezentovana su 33 rada, kroz jedan plenarni i pet paralelnih panela. Pored pomenutog panela o “zelenom računovodstvu” na skupu je organizovan još jedan zeleni panel pod nazivom „Izazovi računovodstvene profesije u procesu zelene tranzicije“ na kom su izlagači bili predstavnici akademske javnosti. Oba zelena panela, kao i čitav skup, privukli su pažnju javnosti, velikog broja organizacija, privrede i pojedinaca. Na naučnom skupu su učestvovali predstavnici Univerziteta u Kragujevcu, Privredne komore, Saveza računovođa i revizora, Komore revizora i Ministarstva finansija.

Organizator naučnog skupa je Katedra za računovodstvo, reviziju i poslovne finansije Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu. Organizaciju i realizaciju naučnog skupa je podržalo Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije.

U okviru Platforme „Održivi razvoj za sve“, Smart kolektiv i FOP se zalažu za unapređenje nefinansijskog izveštavanja u skladu sa Evropskim zakonodavstvom i iskustvom.

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x