Predstavnici organizacija civilnog društva okupljenih oko Platforme „Održivi razvoj za sve“ učestvovali su 19. aprila na sastanku o izradi predloga Uredbe o postupku pripreme nacrta Plana razvoja Republike Srbije, na kojem su učešće uzeli i predstavnici Republičkog sekretarijata za javne politike (RSJP), Ministarstva za evropske integracije (MEI), kao i članovi GIZ-ovog projekta Reforma javnih finansija – Agenda 2030.

Predstavnici RSJP saopštili su da će proces izrade Uredbe biti transparetntan i inkluzivan, te da će za proces izrade budućeg Plana Razvoja postupak utvrditi Vlada, a sadržinu Narodna Skupština. Na sastanku je predstavljen i proces izrade Uredbe koja se trenutno nalazi u konsultativnoj fazi, te proces budućeg Plana Razvoja.

Među najznačajnijim preporukama od strane predstavnika Platforme “Održivi razvoj za sve” koje su date na sastanku, izdvajaju se neophodnost da se precizira ko imenuje članove stručne radne grupe koji dolaze iz redova nedržavnih aktera (OCD, akademije i poslovnog sektora), potreba da se razjasni uloga Narodne Skupštine u procesu, kao i poziv da konsultacije budu što šire i da učesnici budu što više informisani, te da se kroz Analizu stanja postave ciljevi i prioriteti, i da se ova analiza iskoristi da se pristupi i nacionalizaciji i prioritizaciji ciljeva održivog razvoja.

Radna grupa za izradu Uredbe trenutno prikuplja sve predloge i preporuke i u narednom periodu će ih konsolidovati kako bi uredba mogla da bude usvojena od strane Vlade.

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x