Na inicijativu Ujedinjenih nacija svake godine 12. avgusta obeležava se Međunarodni
dan mladih. Cilj obeležavanja ovog datuma je da se ukaže na značaj uloge mladih ljudi u društvu,
kao i da se podstaknu mladi da organizovanjem različitih aktivnosti skrenu pažnju javnosti na
svoj položaj u društvu.

Agenda za održivi razvoj do 2030, koju su 2015.godine usvojile sve članice UN, među kojima i Srbija, obuhvata 17 ciljeva održivog razvoja. U međunarodnim procesima, koji podržavaju primenu Agende 2030, mladi su podrazumevani kao aktivni učesnici u svim aktivnostima, koje podržavaju njenu implementaciju i praćenje.

Istraživanje „Mladi i Ciljevi održivog razvoja “, koje je krajem prošle godine sproveo Timočki omladinski centar (TOC) u saradnji sa Centrom za visoke ekonomske studije CEVES, a u okviru Platforme „Održivi razvoj za sve“, pokazalo je da trećina mladih u Srbiji (33.6%) uopšte nije upoznata sa ciljevima održivog razvoja Agende 2030.

“Iako veoma jasno definišu i uočavaju osnovne probleme sa kojima se suočavaju, poput nezaposlenosti, nepovoljnog položaja na tržištu rada, odliva visoko kvalifikovane radne snage u inostranstvo i nepovoljnog položaja marginalizovanih grupa, mladi u Srbiji, pokazalo je ovo istraživanje, ne povezuju rešavanje ovih sistemskih problema sa ostvarivanjem ciljeva Agende 2030. To potvrđuje i činjenjenica da se u odnosu na prioritete grupisanih ciljeva održivog razvoja njih 94,7% izjasnilo da im je najvažnija zaštita životne sredine, koja je intergalni deo većine ciljeva održivog razvoja Agende 2030, o čemu mnogi od njih nisu bili informisani,” kaže Goran Radisavljević direktor TOC-a.

Ceo tekst mozete pročitati OVDE

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x