Timočki Omladinski Centar (TOC) organizovao je vebinar 9. juna pod nazivom „Kako i koliko mladi razumeju ciljeve održivog razvoja?“

Moderatorka Dunja Marušić, menadžerka za komunikacije u TOC-u, razgovarala je sa Bobanom Stojanovićem, politikologom i autorom istraživanja Mladi i ciljevi održivog razvoja, kao i sa Mladenom Šljivovićem, nastavnikom fizike u zaječarskoj Gimnaziji i kandidatom za jednog najboljih nastavnika sveta u 2021. godini.

Cilj vebinara je pre svega bio da predstavi rezultate istraživanja kroz koje se i najbolje vidi kako mladi percipiraju ciljeve održivog razvoja i Agendu 2030, te da se ove teme još više približe mladoj populaciji.

Boban Stojanović je istakao da je svega 13% mladih upoznato sa ciljevima održivog razvoja i onim što oni predstavljaju, da najviše njih pridaje važnost temi žaštite životne sredine, dok im je pojam ekonomskog razvoja najmanje među prioritetima, a i ne razumeju ga u dovoljnoj meri. Ipak, među pojedinačnim ciljevima održivog razvoja, mladima je najvažniji cilj broj 4 i najvišom ocenom su istakli da je veoma važno da žive u državi u kojoj je kvalitetno obrazovanje dostupno za sve.

Kada je u pitanju informisanje i edukovanje mladih o ciljevima održivog razvoja, nastavnik Šljivović istakao je da je neophodna sinergija udruženja, aktera iz sfere neformalnog obrazovanja, ali i škola i drugih obrazovnih institucija, kao i učešće celokupnog društva. To što su mladi kao najznačajniji cilj istakli upravo dostupnost besplatnog i kvalitetnog obrazovanja, nastavnik Šljivović smatra dobrom zajedničkom osnovom i polaznom tačkom u zajedničkom radu sa mladima na dostizanju nekih pozitivnih promena u svetu.

Učesnici panela naglasili su da ciljeve održivog razvoja ne bi trebalo uvoditi kao zaseban predmet u formalno obrazovanje, već da inovativnom edukacijom nastavnika o Agendi 2030, ciljevi treba da se uvežu sa već postojećim lekcijama i približe mladima kroz praktične primere. Učesnici vebinara su se takođe usaglasili da je ciljeve održivog razvoja neophodno uključiti i u neformalno obrazovanje i da udruženja mogu pružiti veliku pomoć u ovom smislu.

 

Snimak vebinara možete pogledati ovde.

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x