Fondacija Centar za demokratiju organizovala je 23. maja 2022. godine javnu debatu „Dečije siromaštvo i Agenda 2030“.

Na debati je predstavljena analiza „Dečije siromaštvo i Agenda 2030“ autorke doc. dr Marine Savković, sa preporukama u cilju doprinosa naporima na iskorenjivanju dečijeg siromaštva.

Uvodne reči u diskusiji dale su: Prof. dr Slavica Đukić Dejanović (savetnica predsednice Vlade RS za održivi razvoj), Biljana Mladenović (UNICEF), Jovana Božičković (KOMS), doc. dr Marina Savković (Fondacija Centar za demokratiju), dr Jelena Tanasijević (SOS Dečija sela), prof. dr Nevena Vučković-Šahović (Član UN komiteta za prava deteta 2003-2009; Centar za prava deteta), Nataša Vučković (FCD).

U debati su učestvovali i: Ivana Filipov (kancelarija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti), Miroslav Ružica (sociolog), Osman Balić (YUROM Centar), Milena Bićanin (Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija), Ivana Božić (Nacionalna služba za zapošljavanje), Dragana Vugdelija (Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, sektor za socijalnu zaštitu), Vida Ognjenović (književnica i rediteljka), Ilija Radovanović (Čovekoljublje, Fondacija SPC), Koko Dženet (Roma Center for Women and Children DAJE), Sarita Bradaš (FCD), prof. dr Nada Dobrota, kao i predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Ministarstva omladine i sporta, kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Republičkog zavoda za statistiku, Crvenog krsta, SKGO, centara za socijalni rad, sindikata i organizacija civilnog društva.

U razgovoru je naglašeno da dečije siromaštvo pogađa najranjivije i ima ozbiljne dugoročne efekte na razvoj svakog društva.

Pored strateškog i pravnog okvira, važno je ojačati kapacitet institucija, naročito centara za socijalni rad. Takođe, potrebno je pokrenuti pitanje javnog obrazovanja putem medija i novih metoda i inovativnih modela. Mladi moraju biti aktivni učesnici u društvenim procesima, ali u ovom trenutku ne postoje adekvatni institucionalni mehanizmi za mlade, naročito u lokalnim zajednicama.

Zaključeno je da deca treba da budu stavljena u centar borbe protiv siromaštva jer je u tome ključ dugoročnog smanjenja broja siromašnih. Važno je uzeti u obzir multidimenzionalnu perspektivu dečijeg siromaštva i misliti na dobrobit čitavih domaćinstava sa decom, kako bi ona mogla nesmetano da se razvijaju uz podršku.

Javna debata organizovana je kao aktivnost savetodavne Tematske grupe „Iskorenjivanje siromaštva“ u okviru Platforme „Održivi razvoj za sve“. 

Video snimak debate možete pogledati na sledećem linku: https://youtu.be/cIYaCxIpE5k

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x