Fondacija Centar za demokratiju organizovala je 14. aprila 2022. godine javnu debatu „Koliko ušteda energije doprinosi Ciljevima održivog razvoja“.

Na debati je predstavljena analiza „Energetsko siromaštvo“ autorke prof. dr Ksenije Petovar, sa preporukama za buduće delovanje u ovoj oblasti.

U diskusiji su učestvovali: Siniša Trkulja (Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture – Sektor za prostorno planiranje i urbanizam), Lidija Radulović (programska koordinatorka, Fondacija BFPE za odgovorno društvo), Aleksandar Macura (RES fondacija), Bojan Ivković (menadžer za energetiku grada Pirota), Aleksandar Kovačević (ekspert za energetiku), prof. dr Ksenija Petovar (Fondacija Centar za demokratiju), Ivona Gvozdenović (Fondacija Ana i Vlade Divac), Nataša Vučković (Fondacija Centar za demokratiju), Maja Petković (Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture), Nada Lazić (Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog) i drugi.

Debata je inicirana sa namerom da se pitanje energetskog siromaštva u Srbiji približi javnosti kroz konstruktivan dijalog o energetskoj efikasnosti i borbi protiv energetskog siromaštva. U razgovoru je istaknuto da je štednja energije javni interes i da direktno doprinosi ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja.

Predloženo je usmeravanje težišta aktivnosti na sinhronizovanje mera (kako za smanjenje energetskog siromaštva tako i za štednju energije) sa ciljevima održivog razvoja, naročito sa ciljevima smanjenja siromaštva, unapređenja zdravlja građana, kvalitetnog obrazovanja, rodne ravnopravnosti, dostupnosti energije, smanjenja nejednakosti, održivih gradova i zajednica, odgovorne proizvodnje i potrošnje, kao i snažnih institucija.

U diskusiji je zaključeno da ove teme zahtevaju multidisciplinaran pristup i da je neophodno inkorporisati politiku energetske efikasnosti u sve druge javne politike. Predstavljena analiza sadrži preporuke koje ćemo zastupati u kontaktima sa donosiocima odluka, čime će biti pružen važan doprinos unapređenju javnih politika u Srbiji.

Javna debata organizovana je kao aktivnost savetodavne Tematske grupe „Iskorenjivanje siromaštva“ u okviru Platforme „Održivi razvoj za sve“. 

Video snimak debate možete pogledati na sledećem linku: https://youtu.be/DJKq7BX8XaI

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x