Platforma „Održivi razvoj za sve“, po pozivu Narodne skupštine, uzela je učešće u javnom slušanju na temu: Sprovođenje sporazuma Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama – COP26 u Srbiji, koje je održano 3. decembra u Domu Narodne skupštine. Događaj je organizovan od strane skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine, a na inicijativu neformalne Zelene poslaničke grupe.

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić učesnicima javnog slušanja preneo je glavne poruke sa klimatske Konferencije u Glazgovu, na kojoj je učestvovao i istakao je da je borba protiv klimatskih promena postala glavna tema u današnjem svetu i najvažniji deo nacionalnih politika.

Na dve panel rasprave koji su usledile, predstavnici državnih institucija izložili su aktivnosti u oblasti klimatskih promena i prodiskutovali načine za rešavanje problema iz ove oblasti. Događaj je okupio predstavnike Ministarstava zaštite životne sredine; rudarstva i energetike; prosvete, nauke i tehnološkog razvoja; poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede; građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture; za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Sekreterijata za zaštitu životne sredine Grada Beograda, Zelene poslaničke grupe, Republičkog hidrometeorološkog zavoda i Univerziteta u Beogradu.

Nada Lazić, specijalna savetnica za održivi razvoj u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog istakla je značaj uključivanja ciljeva održivog razvoja u planska dokumenta, a u kontekstu klimatskih promena i sa posebnim naglaskom na ciljeve održivog razvoja  7 (dostupna i obnovljiva energija) i 13 (akcija za klimu). Ona je takođe prenela svoje iskustvo sa okruglih stolova na lokalnom nivou održanih u okviru projekta Reforma javnih finansija – Agenda 2030.

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x