Fondacija Centar za demokratiju i Fondacija Ana i Vlade Divac organizovale su 29. oktobra 2021. javnu debatu „Agenda 2030 i Zakon o rodnoj ravnopravnosti – kako do uspešne primene“. Debata je organizovana kao deo aktivnosti savetodavne Tematske grupe „Postići rodnu ravnopravnost i osnažiti sve žene i devojčice“ u okviru Platforme „Održivi razvoj za sve”.

U debati su učestvovali: prof. dr Marijana Pajvančić; Katarina Štrbac, posebna savetnica za rodnu ravnopravnost ministarke za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog; Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti; Nataša Gospić, Inženjerska komora Srbije; doc. dr Marina Savković, Univerzitet Singidunum, Beograd; Miloš Đajić, Centar modernih veština; Nataša Vučković, izvršna direktorka Fondacije Centar za demokratiju; Ivona Gvozdenović, Fondacija Ana i Vlade Divac; Marija Srdić, preduzetnica iz Kikinde i drugi.

Otvarajući skup, Nataša Vučković je istakla da je Agenda 2030 sa svojim ciljevima održivog razvoja integrisana strategija o društvenom i ekonomskom razvoju koju su zemlje članice Ujedinjenih nacija preuzele da primenjuju i ugrade u svoje politike. Agenda 2030, kao set vrednosti i pravaca razvoja, inkorporisana je u novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti, uvedeno je mnogo novina i za javni i za poslovni sektor, a važno je razmotriti šta je sve potrebno uraditi da bi se zakon efikasno primenio.

Prof. dr Marijana Pajvančić je predstavila analizu „Rodna ravnopravnost u kontekstu održivog razvoja i rešenja sadržanih u Zakonu o rodnoj ravnopravnosti“ koja je pripremljena u okviru rada Tematske grupe “Postići rodnu ravnopravnost i osnažiti sve žene i devojčice“, u okviru Socijalnog stuba Platforme.

Preuzmite analizu „Rodna ravnopravnost u kontekstu održivog razvoja i rešenja sadržanih u Zakonu o rodnoj ravnopravnosti“

 Katarina Štrbac istakla je da je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog posvećeno ispunjavanju ciljeva održivog razvoja, donet je novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti, a strategija je usvojena na vladi. Ona je dodala da indeks rodne ravnopravnosti za 2021. godinu, i pored napretka u nekim oblastima, još uvek nije zadovoljavajući.

 Brankica Janković je naglasila da je suština ciljeva održivog razvoja da se uključe najslabiji članovi društva, te da se rodna perspektiva inkorporira u zdravlje, socijalnu zaštitu i druge oblasti ključne za socijalnu inkluziju. Donošenje Zakona o rodnoj ravnopravnosti, kao i strategije, je ogroman napredak, ali moramo stalno da gledamo realnu situaciju na terenu i realne životne okvire, naglačavajući da je ekonomska nezavisnost jedan od najvažnijih preduslova za eliminisanje diskriminacije.

Zaključak debate bio je da je važno nastaviti sa radom na primeni novog Zakona o rodnoj  ravnopravnosti. Kroz analizu „Rodna ravnopravnost u kontekstu održivog razvoja i rešenja sadržanih u Zakonu o rodnoj ravnopravnosti“ formulisane su preporuke elemenata javne politike koje će biti promovisane i zastupane tokom rada na Platformi “Održivi razvoj za sve”. U okviru Tematske grupe planirane su još dve javne debate koje će biti posvećene različitim pitanjima iz oblasti rodne ravnopravnosti i osnaživanja žena i devojčica.

 

 Video snimak događaja može da se pogleda na ovom LINKU

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x