U utorak, 5. oktobra 2021. godine, Ekonomski stub Platforme „Održivi razvoj za sve“ organizovao je radionicu na nacionalnom nivou, čime je otvorena Tematska grupa koja će sprovesti seriju razgovora na nacionalnom i lokalnom nivou, posvećenih pitanju planiranja ekonomskog razvoja od strane lokalnih zajednica.

Prva radionica okupila je aktere sa nacionalnog nivoa relevantne za lokalni ekonomski razvoj. Među sagovornicima su bili predstavnici Republičkog sekretarijata za javne politike, Stalne konferencije gradova i opština, Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj, Nacionalne koalicije za decentralizaciju i drugi relevantni akteri. Ideja je bila da se kroz diskusiju pokrene tema vlasništva lokalnog ekonomskog razvoja lokalnih zajednica/samouprava, a u kontekstu lokalizacije ciljeva održivog razvoja i sprovođenja Agende 2030. Diskusija je otvorila nekoliko tema koje će dalje biti razrađivane i dopunjavane kroz razgovore sa akterima na lokalnom nivou.

Kao krajni ishod serije sastanaka na nacionalnom i lokalnom nivou, očekuje se kreiranje predloga politike o ostvarivanja vlasništva lokalne samouprave nad svojim ekonomskim razvojem, a u okviru lokalizacije ciljeva održivog razvoja. Taj predlog, ili više njih, trebalo bi da budu upućeni Republičkom sekretarijatu za javne politike, Stalnoj konferenciji gradova i opština i Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog na razmatranje i eventualno integrisanje u okvire relevantnih javnih politika.

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x