Okrugli sto „Ciljevi održivog razvoja na lokalnom nivou – doprinos rodne ravnopravnosti postizanju održivog razvoja“ održan je u organizaciji socijalnog stuba Platforme „Održivi razvoj za sve“ 14. juna 2021. u velikoj sali Gradske uprave Pirot.

Na okruglom stolu učestvovali su predstavnici/predstavnice  relevantnih društvenih aktera iz Pirota, poput civilnog društva, Biznis inkubatora,  Saveta za rodnu ravnopravnost, Gradske uprave, Centra za socijalni rad i mediji. Prisutnima su se obratili Marija Đošić iz Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj, Ivona Gvozdenović i Marija Jovanović iz Fondacije Ana i Vlade Divac i Milena Dimitrijević iz Saveta za rodnu ravnopravnost.

Glavne teme o kojima je vođen razgovor su bile a) Integrisanje rodne dimenzije u lokalne politike uključujući i Plan razvoja grada Pirota za period od 2021. do 2028. godine b) Ključni izazovi u postizanju rodne ravnopravnosti c) Utvrđivanje najvažnijih koraka ka postizanju cilja održivog razvoja 5: Rodna ravnopravnost i osnaživanje žena i devojčica

Prema rečima Marije Đošić, šefice Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, reč je o još jednom konsultativnom procesu u okviru javne rasprave o Planu razvoja grada Pirota za period od 2021. do 2028. godine.

“Pod sloganom “Održivi razvoj za sve” promovišemo Plan razvoja grada Pirota, ali kroz komponentu rodne ravnopravnosti. Rodna ravnopravnost je veoma bitan segment koji treba integrisati u Plan. Pored predstavnika Fondacije “Divac”, kojoj zahvaljujem što su Pirot uvrstili u ceo ovaj postupak, zahvaljujem i članovima Komisije za rodnu ravnopravnost, kasnije će to biti Savet prema novom zakonu, kao i Odborničkoj mreži koja je nedavno formirana na teritoriji grada Pirota. Mislim da imamo svi isti zadatak, da se rodnom ravnopravnošću bavimo na jedan ozbiljan način, da sagledamo sve mogućnosti kako da ovaj segment intergišemo na najbolji mogući način kako bi doprineli ukupnom razvoju lokalne zajednice”- izjavila je Marija Đošić.

O rodnoj ravnopravnosti se često govori i to je dobro, smatra predsednica Komisije za rodnu ravnopravnost Pirota, dr Milena Dimitrijević. S obzirom da je nedavno usvojen Zakon o rodnoj ravnopravnosti, puno toga će se promeniti kada je reč o ovoj tematici što će i Komisiju za rodnu ravnopravnost učiniti mnogo vidljivijom, kaže dr Dimitrijević.

“Po novom Zakonu, najverovatnije na sledećoj sednice Skupštine grada, Komisiju za rodnu ravnopravnost će činiti odbornice, a ovo što danas imamo kao Komisiju za rodnu ravnopravnost, koju predstavljaju zaposleni u Gradskoj upravi, funkcionerke, predstavnice institucija, ustanova i organizacija civilnog društva, svih onih koji se bave pitanjima rodne ravnopravnosti, to će tada biti Savet. Planiramo da ta naša Komisija, a i po Zakonu je tako, bude stalno skupštinsko radno telo,” izjavila je, između ostalog, dr Dimitrijević.

Ivona Gvozdenović, iz Fondacije Ana i Vlade Divac kaže da “Današnji skup je deo aktivnosti Platforme usmerene na podršku lokalnim zajednicama i imamo zadatak da pomognemo gradu Pirotu, i damo konkretne smernice za uvođenje rodne komponte u Plan razvoja Pirota, odnosno  da u narednom periodu damo preporuke za Srednjoročni plan. Nama je vrlo važno da rodna ravnopravnost bude zastupljena u svim lokalnim politikama i programima. Sistematsko integrisanje rodne perspektive znači da je  za svaku meru koja ima za cilj da doprinese realizaciji Agende 2030, kada je reč o politikama ili programima na lokalnom nivou, potrebno proceniti implikacije koje ta mera ima za žene, muškarce,  devojčica i dečaka „, kazala je Gvozdenovićeva.

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x