Fondacija Ana i Vlade Divac i Fondacija Centar za demokratiju organizovale su, u okviru projekta Platforma „Održivi razvoj za sve“, sastanak sa ciljem formiranja Tematske grupe „Postići rodnu ravnopravnost i osnažiti sve žene i devojčice“, povezanu sa ciljem broj 5 Agende za održivi razvoj .

Platforma „Održivi razvoj za sve “ predviđa osnivanje ukupno šest multisektorskih tematskih grupa čiji je cilj koordinisanje aktivnosti na prepoznavanju i formulisanju razvojnih prioriteta i politika usklađenih sa Agednom 2030 i ciljevima održivog razvoja i uspostavljanje širokog društvenog dijaloga o njihovom sprovođenju.

Na skupu su učestvovali predstavnici donosilaca odluka, nezavisni eksperti iz ove oblasti, predstavnici organizacija civilnog društva i medija.

Sastanak su otvorile Nataša Vučković, izvršna direktorka Fondacije centar za demokratiju i Ivona Gvozdenović, projektna menadžerka Fondacije Ana i Vlade Divac, a prisutnima su se obratile i ministarka Gordana Čomić, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Brankica Janković, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

U diskusiji su učestvovali i Marina Savković, docent, Univerzitet Singidunum, Svetlana Ilić, aktivistkinja, Ženski romski centar Bibija, Jelena Marinković, izvršna direktorka, Udruženje žena „Lav“ iz Pirota, Marija Penčić, izvršna direktorka, Udruženje žena „Žene Juga“ iz Pirota, Miloš Đajić, izvršni direktor, Centar modernih veština, Sarita Bradaš, istraživačica, Fondacija Centar za demokratiju, i drugi.

Razgovaralo se o zakonima o rodnoj ravnopravnosti i zabrani diskriminacije, izradi strategije rodne ravnopravnosti, institucionalnoj diskriminaciji i saradnji sa Inspektoratom za rad, a otvorene su i teme povećanja učešća žena u donošenju odluka, jednakog učešća u ekonomskim resursima, rodnog budžetiranja, radnih prava žena, neplaćenog rada, seksualnog i polnog uznemiravanja, položaja i uloge žena u ekologiji, zdravstvu, poljoprivredi, poboljšanju pristupa informacionih tehnologija kako bi se promovisalo osnaživanje žena, i dr. Kao naredne korake, tematska grupa ce izdefinisati prioritetne teme iz oblasti postizanja rodne ravnopravnost i osnaživanja svih žena i devojčica i krenuće u procese formulisanje predloga i poreporuka za unapređenje javnih praktičnih politika u ovoj oblasti, te zagovaranja za njihovu primenu.

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x