Na radnom sastanku neformalne Zelene poslaničke grupe (ZPG), održanom 10. marta 2021. godine u Narodnoj skupštini Republike Srbije, narodnim poslanicima i poslanicama, članovima ZPG, predstavljena je Platforma „Održivi razvoj za sve” i značaj Agende 2030.

Ispred platforme na sastanku je govorila Lidija Radulović iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost kao deo stuba životne sredine. Gospođa Radulović je u uvodnom delu prisutnim poslanicima predstavila obaveze i značaj implementacije Agende 2030 u Srbiji. Kako je glavni cilj sastanka bila analiza Predloga Zakona o klimatskim promenama predstavljena je veza ove teme i Agende kroz Cilj održivog razvoja 13 – Očuvanje klime.

U drugom delu sastanka, prisutnim poslanicama i poslanicima analizu zakonodavnog okvira u oblasti klimatskih promena predstavila je gospođa Danijela Božanić, nezavisna ekspertkinja za pitanja klime i bivša članica radne grupe Ministarstva zaštite životne sredine. Na početku je u nekoliko rečenica predstavila važnost donošenja ovog Zakona čije donošenje kasni. Objasnila je i Pariski sporazum o klimatskim promenama i njegovu primenu. Podsetila je da je po nekim podacima Srbija imala 7 milijardi evra štete prouzrokovane posledicama klimatskih promena (sušne godine, poplave, razorni vetar..). Takođe iskorišćena je prilika da se predstavi brošura “Analiza zakonodavnog okvira – Klimatske promene”.

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x