U organizaciji Fondacije Ana i Vlade Divac održan je okrugli sto na kome je bilo reči o sprovođenju ciljeva održivog razvoja u Užičkom okrugu. Govorili su Milan Popović ispred Fondacije Ana i Vlade Divac, Nikola Nikolić iz Gradska uprave Užice, Marina Tucović ispred Ženskog centra i  Sarita Bradaš i Ivan Sekulović ispred Fondacije Centar za demokratiju.

SNIMAK OKRUGLOG STOLA POGLEDAJTE OVDE.

“Sa partnerima na platformi Održivi razvoj za sve napravili smo model mobilizacije lokalnih resursa. Sledeće godine radimo u Boru, Zaječaru, Pirotu, Somboru i Apatinu” naglasio je Milan Popović iz Fondacije Ana i Vlade Divac na Okruglom stolu posvećenom lokalizaciji ciljeva održivog razvoja Užičkog okruga.

Govornici su se osvrnuli na iskustva u realizaciji Strategije održivog razvoja Grada Užica 2012-2020 i na realizvane i propuštene ciljeve iz Strategije, kao i na razloge nerealizacije, a osvrnuli su se i na prioritetete za novi ciklus strateškog planiranja.

Kada je u pitanju obrazovanje kao cilj održivog razvoja, potrebna je izrada nove strategije obrazovanja, obezbeđivanje sredstava u budžetu, izmena zakona o predškolskom i srednjem vaspitanju i obrazovanju“, podvukao je Ivan Sekulović predstavljajući ključne nalaze Monitoring izveštaja „Srbija 2030 – pripremljenost za sprovođenje Agende 2030“.
Govoreći o stanju u zdravstvu u okviru prezentacije Izveštaja o prioritetima „Srbija 2030: Razvojni prioriteti – izveštaj nedržavnog sektora”, Sarita Bradaš  iz Fondacije Centar za demokratiju je istakla da „svaka šesta osoba u Srbiji ocenjuje svoje zdravstveno stanje kao loše (oko 930.000 građana starijih od 15 godina), da svaka petnaesta osoba ne dobija potrebni pregled zbog slabosti sistema (oko 380.000 građana starijih od 15 godina) dok od potrošenih 10 dinara na zdravstvo, 4 dolazi „iz džepa“ građana (oko 28.000 dinara godišnje po građaninu starijem od 15 godina.“ Kao deo preporuka navela je usvajanje izmena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti i izdvajanje iz budžeta RS za dodatno zapošljavanje zdravstvenih radnika/ca.

Zaključak Marine Tucović iz Ženskog centra Užice i Nikole Nikolića iz gradske uprave Užice jeste i opšti zaključak okruglog stola: „Buduće strategije ciljeva održivog razvoja na lokalu moraju biti realne i moraju da odgovaraju stvarnim potrebama građana kako bismo napredovali“.

Moderatorka događaja bila je Jelena Gligorijević, novinarka i urednica u nedeljniku „Vreme“.

Prezentaciju Ivana Sekulovića pogledajte OVDE.

Prezentaciju Sarite Bradaš pogledajte OVDE.

Brošuru Mreže Globalnog dogovora Srbija pogledajte OVDE.

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x