Na regionalnoj online konferenciji „Održivi razvoj u zlatiborskom okrugu“ predstaviljena su ključna postignuća iz dosadašnjeg rada platforme „Održivi razvoj za sve“ u Zlatiborksom okrugu, ponuđene preporuke za dalje strateško planiranje ciljeva održivog razvoja  i date smernice za aktivnosti platforme na lokalnom nivou u narednom periodu.

SNIMAK konferencije možete pogledati OVDE.

U uvodom panelu prisutnima su se obratili Nataša Vučković ispred Fondacije Centar za demokratiju, Goran Radisavljević iz Timočkog omladinskog centra, Sonja Liht i Lidija Radulović ispred Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

„Sa Fondacijom Divac bavili smo se ciljevima održivog razvoja, kao što su iskorenjivanje siromaštva, rodna ravnopravnost, zdravstvo. Prvi okrug u Srbiji u kome smo radili ove godine u okviru platforme „Održivi razvoj za sve“ je Zlatborski okrug u kome smo sarađivali smo sa institucijama i sa organizacijama civilnog društva. Ne možemo Agendu 2030 odvajati od drugih strateških procesa u Srbiji“, rekla je Nataša Vučković ispred socijalnog stuba koji u okviru platforme predvode Fondacija Ana i Vlade Divac i Fondacija Centar za demokratiju. 

Nataša Vučković

Sonja Liht se, ispred Beogradskog fonda za političku izuzetnost koji pripada stubu zaštite životne sredine, osvrnula na primer opštine Priboj: „To je jedan od najlepših delova Srbije sa ogromnim potencijalom. Ljudi odatle odlaze jer je sredina nerazvijena ekonomski i suočava se sa velikim problemima. Međutim, sa druge strane, oni predano rade na zaštiti životne sredine i žele da pređu na gas i izbace fosilna goriva iz upotrebe. Bore se za sebe ali ne mogu sami. Priroda oko Priboja nije samo bogatstvo Srbije već i evropsko bogatstvo.“

„Ne mogu ni Priboj, Požega i Užice sami, moramo u ime platforme „Održivi razvoj za sve“ da zaista izvršimo ozbiljno društveni pritisak da se vrati Fond za zaštitu životne sredine, bez takve institucije ne možemo raditi“, dodala je Sonja Liht.

Sonja Liht

O temi planiranja lokalnog razvoja govorili su Aleksandar Marinković – Stalna konferencija gradova i opština, Slobodan Kuzmanović – Grad Užice, Ivan Novakovć – Opština Požega i Saša Vasilić – Opština Priboj.

„Lokalne samouprave su po zakonskoj odredbi do 2021. morale da donesu plan razvoja, ali možda ipak to ne treba da se desi na brzinu.  Imamo previše ciljeva, mora se napraviti prioritizacija i definicija konkretnih ciljeva – šta je to što lokalna zajednica mora da postigne? Bez utvrđivanja tih odgovora nećemo napredovati. Ovo je stalni proces, put, a ne destinacija“, rekao je Aleksandar Marinković ispred Stalne konferencije gradova i opština.

Aleksandar Marinković

O primerima dobre prakse govorili su Jelena Žunić Cicvarić iz Užičkog centra za prava deteta, Miroslav Tamburić iz organizacije FORCA Požega, Slavko Lukić ispred Regionalne razvojna agencija Zlatibor i Goran Reković iz Udruženja građana PRIMUS iz Priboja.

Ispred Užičkog centra za prava deteta, prisutnima se obratila Jelena Žunić Cicvarić: „Primetna je neusklađenost kvalifikacija učenika sa tržištom rada i privredom. U konceptu dualnog obrazovanja potrebno je mnogo više raditi kako bi se uskladilo sa tržištem rada.“

Ona je podelila i prezentaciju koju možete videti OVDE.

Video o inkluzivnom obrazovanju u kovid sistemu možete videti OVDE.

Video o predškolskom obrazovanju možete videti OVDE.

Zajednički zaključak svih panelista je da mora da se ostvari kontiunuitet u reformama, da se obezbedi privlačenje ozbiljnih investitora sa savremenim tehnologijama, da se stvore uslovi za dostojanstveni rad, te omogući povezivanje urbanih i ruralnih sredina.

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x