Nakon „Srbija – Evropski lider, ali u zagađenosti vazduha”, u saradnji sa portalom European Western Balkans je izrađena i objavljena još jedna analiza u okviru projekta „Održivi razvoja za sve”. Ovoga puta tema je „Vode u Srbiji – Vredna blaga ili izvorišta zagađenosti?”.

Autorka analize, Emina Muminović, naglašava da:

Iako je zagađenje vazduha preuzelo primat kada je u pitanju borba za zdraviju životnu sredinu, ne smeju se zanemariti ni ostala zagađenja koje utiču na kvalitet života građana Srbije. Otpadne vode predstavljaju jedan od najvećih i najskupljih problema zaštite životne sredine. Početkom ove godine, dočekala nas je vest da desetine hiljada kubika smeća pluta po Drini i njenim pritokama u Srbiji. Od količine plutajućeg otpada nije bilo moguće videti vodu. A šta je sa onim otpadom koji ne bode toliko oči, a možda i više zagađuje?

Analiza daje odgovore na pitanja o glavnim izvorima i količini zagađenja voda, normativnom okviru i međunarodnim obavezama, ali ističe i neke pozitivne pomake koji se događaju u ovoj oblasti. Značaj ove analize ogleda se i u preporukama za prevazilaženje izazova upravljanja vodama.

Analizu u celosti možete pročitati na portalu European Western Balkans, kao i na internet stranici Platforme u sekciji Dokumenti.

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x