Vebinar o cilju održivog razvoja broj 15 „Čuvajmo šume da bi šume čuvale nas“

10 March 2021 11:00 AM 12:00 am Čuvajmo šume da bi šume čuvale nas

Vebinar „Čuvajmo šume da bi šume čuvale nas“ organizovan od strane Beogradske otvorene škole održan je u sredu 10.03.2021. godine. Cilj vebinara je bio predavanje o važnosti drveća u borbi sa klimatskim promenama za učenike/ce srednjih stručnih škola iz Subotice, Kragujevca i Vlasotinca koje učestvuju u projektu Nemačke razvojne saradnje Dijalog o zapošljavanju mladih, inicijativa i dualno obrazovanje (DECIDE). Projekat je podržao učešće škola u akciji „Posadi svoj hlad“, koju su pokrenule nevladine organizacije Let’s do it Serbia i Zeleni razvojni centar, a vebinar je organizovan kao uvod u ovu akciju.

 

U 60 minuta, pored kratkog izlaganja o Agendi 2030 i njenoj praktičnoj primeni vezanoj za sadnju drveća od strane moderatora Nikole Stanojevića, centralni deo vebinara bila su dva predavanja panelistkinja koje su eksperti u ovoj oblasti. Naime, predavanje Bojane Bokić fokusiralo se na ekološke usluge šuma, dok je Slavica Čepić pričala o drveću u gradovima, kako i zašto se drveće sadi, kao i o tome koje su funkcije gradskih zelenih površina. Takođe, predavanje je bilo usmereno ka davanju praktičnih primera, saveta, kao i podsticanja na akciju za očuvanje šuma i sadnju drveća.

 

Panelistkinje na vebinaru bile su:

  • Bojana Bokić, Asistent na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, Departman za biologiju i ekologiju, i
  • Slavica Ćepić, Istraživač saradnik, Šumarski fakultet u Beogradu

Moderator: Nikola Stanojević, Člana saveta Centra za istraživanje biodiverziteta.

 

Ispred projekta Dijalog o zapošljavanju mladih, inicijativa i dualno obrazovanje (DECIDE), učesnicima se obratila Ivana Miloradović, mlađa menadžerka projekta u GIZ-u.

 

Beogradska otvorena škola realizovala je seriju vebinara posvećenih Agendi 2030 i ciljevima održivog razvoja u periodu od septembra 2020 do februara 2021. godine.

Vebinar „Čuvajmo šume da bi šume čuvale nas“ o cilju održivog razvoja 15: ŽIVOT NA ZEMLJI organizovan je u okviru platforme „Održivi razvoj za sve“ koji podržavaju Vlade Švajcarske i Nemačke, a sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Partneri na projektu su Beogradska otvorena škola, Beogradski fond za političku izuzetnost, Centar za visoke ekonomske studije, Fondacija Ana i Vlade Divac, Fondacija centar za demokratiju i Timočki omladinski centar.

 

Kome je vebinar namenjen?

Učenici srednjih stručnih škola iz Subotice, Kragujevca i Vlasotinca.

Pogledaj vebinar

Da li vam je ovaj vebinar bio koristan?