Doprinos nedržavnog sektora zvaničnom izveštaju o napretku implementacije COR-a

Ovaj izvestaj, kompletiran u oktobru 2022, komplementaran je zvanicnom izveštaju Republickog zavoda za statistiku o ostvarivanju ciljeva odrzivog razvoja do 2030. godine u Srbiji. Ideja je bila da ovaj dokument pruzi neophodan kontekst za bolje razumevanje istinskog napretka Srbije u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja. Izveštaj je podeljen u nekoliko kljucnih celina:

  • Mapirane su vrednosti koje RZS belezi za svaki od 117 indikatora u poslednjih 5 godina
  • Nakon toga, ovi indikatori koje prati RZS su mapirani u odnosu na kljucna nacionalna strateska dokumenta i njihove zacrtane targete. U tom smislu, analizirano je da li ova dokumenta prate ove indikatore (indikatori ne moraju biti identicni onima koje RZS prati ali moraju biti dovoljno slicni). Ukoliko je to bio slucaj, napravljeni su opis targeta i odabranih ciljnih vrednosti. Pored toga, identifikovana su kljucna ministarstva ili druge drzavne institucije nadlezne za njihovo sprovodjenje.
  • Kao treci korak, ovi indikatori su mapirani u odnosu na medjunarodne obaveze koje je Srbija preuzela, prevashodno u procesu pristupanja EU. U tom smislu, kao glavni izvor korisceni su izvestaji Evropske komisije o napretku Srbije u procesu pristupanja EU. Definisano je koji su to kljucni ciljevi koje je Srbija preuzela kao medjunarodnu obavezu i ukoliko postoje odredjene konkretne vrednosti, one su takodje navedene.

Pored toga, ovaj izvestaj je komplementaran i drugim ključnim izvestajima Platforme, kao sto je npr. Monitoring izvestaj iz ove godine „Srbija 2030: Upravlja li Srbija svojim (odrzivim) razvojem?“.

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x