Smart kolektiv i Forum za odgovorno poslovanje, organizacije posvećene promociji i razvoju koncepta društveno odgovornog poslovanja u Srbiji, objavile su treće izdanje ESG/SDG barometra – kratkog vodiča namenjenog kompanijama  koje započinju svoje putovanje ka  održivosti.

ESG/SDG barometar nastoji da predstavi aktuelnu situaciju i promene u dinamičnom poslovnom okruženju u kome održivost postaje prioritet. Ova informativna publikacija namenjena je prvenstveno donosiocima odluka u poslovnim organizacijama kao vredan resurs za identifikaciju trendova koji su proizvod globalnog talasa održivosti i lokalnih specifičnosti. Pored toga, publikacija ukazuje na stavove poslovne zajednice i organizacija u vezi sa zajedničkim potrebama za unapređenjem postojećih praksi i prevazilaženju izazova na putu ka boljem društvu.

Već danas, a posebno u skorijoj budućnosti više neće biti moguće voditi uspešan biznis bez snažne posvećenosti održivom poslovanju. To su zahtevi i očekivanja potrošača, ali i budućih zaposlenih. Sa druge strane, ti zahtevi se sve više pretvaraju i u zakonske obaveze, posebno u zemljama EU. U tom smislu kada kažemo da “održivost nije opcija, već jedina solucija” ne mislimo da to treba da služi kao neki pritisak na kompanije, već više kao razumevanje da održivost postaje neodvojivi deo poslovanja”, istakao je u uvodniku publikacije Neven Marinović, direktor Smart kolektiva i Foruma za odgovorno poslovanje.

ESG/SDG barometar je rezultat analize globalnih tendencija, istraživanja stavova i praksi predstavnika domaće poslovne zajednice i inicijativa članova Platforme Održivi razvoj za sve.

Pomaci su vidljivi, posebno u izveštavanju o ESG planovima i aktivnostima. Osim kompanija koje se temama održivosti ozbiljno bave više od deceniiju, i ostale velike domaće kompanije započinju izradu prvih ESG izveštaja. Jasno definisana metrika dovodi do lakšeg definisanja ciljeva i boljeg upravljanja ovim temama”, istakla je u publikaciji Tijana Koprivica, direktorka održivog poslovanja, Delta Holding i članica upravnog odbora Foruma za odgovorno poslovanje.

ESG/SDG barometar je nastao na temelju uporedne analize trendova u svetu i istraživanja stavova vodećih kompanija koje posluju u Srbiji.

Preuzmite 3. izdanje ESG/SDG Barometra OVDE!

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Najstarije
Najnovije Najpopularnije
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x