Fondacija Centar za demokratiju organizovala je 2. aprila 2024. godine javnu debatu „Inicijativa za donošenje Strategije socijalne zaštite“, u okviru socijalnog stuba Platforme “Održivi razvoj za sve”.

Srbija već duže od decenije iščekuje krovni planski dokument koji bi reformi socijalne politike i razvoju sistema socijalne zaštite pristupio na sistemski, trajan i fiskalno odgovoran način. Svrha debate je bila da okupi sve relevantne institucionalne i nedržavne aktere na jednom mestu kako bi se pokrenula zagovaračka inicijativa za donošenje Strategije socijalne zaštite u Republici Srbiji, utemeljena na socijalnim pravima koja su garantovana građanima i građankama Republike Srbije Ustavom Republike Srbije i koja su propisana potvrđenim međunarodnim instrumentima.

Inicijativu za donošenje Strategije socijalne zaštite predstavile su: Lidija Kuzmanov, nezavisna ekspertkinja, i Sarita Bradaš, Fondacija Centar za demokratiju. U diskusiji su učestvovali/e: Slađana Čabrić, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja; Nina Mitić, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog; Danijela Ristovski, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti; Dragan Stanojević, Institut za sociološka istraživanja; Nađa Marković, Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A11; Žarko Šunderić, Centar za socijalnu politiku; Ivana Savić Jovanović, Fondacija BFPE za odgovorno društvo; Nataša Vučković, Fondacija Centar za demokratiju; Ivona Gvozdenović, Fondacija Ana i Vlade Divac, i drugi.

U debati je istaknuto da je Strategija socijalne zaštite neophodna da bi svim građanima i građankama Srbije omogućila da u punoj meri i bez ograničenja ostvaruju pravo na socijalnu zaštitu, te je zatraženo pokretanje hitnog procesa izrade novog strateškog dokumenta sa pratećim akcionim planom i sredstvima za njegovo sprovođenje obezbeđenim u budžetu Republike. Naglašeno je i da ciljeve, mere i aktivnosti novog strateškog dokumenta treba integrisati u sve planske dokumente Republike Srbije i formirati koordinaciono telo Vlade za praćenje njegove realizacije. Na debati je najavljeno skoro formiranje radne grupe za izradu Strategije socijalne zaštite u kojoj je predviđeno i učešće organizacija civilnog društva.

 

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x