U okviru Platforme „Održivi razvoj za sve“, a u kontekstu ostvarivanja ciljeva održivog razvoja i Agende za održivi razvoj do 2030. godine, CEVES već više od dve godine vodi dijalog sa ključnim srpskim preduzetnicima o potrebama razvoja srpske privrede, radi prepoznavanja i pokretanja inicijativa koje će doprineti ostvarivanju ove vizije. Na taj način, CEVES snažno doprinosi promociji uloge koju vodeća srpska MSP mogu i treba da imaju za održivi razvoj Srbije.

Kako bi podržao dalji snažan razvoj MSP sektora koji ima potencijal da još brže raste i doprinosi održivom razvoju Srbije u narednoj deceniji, CEVES je ukazao na izazove sa kojima se suočava ovaj sektor i predložio odgovarajuća institucionalna rešenja. U sklopu ovih napora pokrenuta je i inicijativa MSP100 Expo, u okviru koje je  u Naučno-tehnološkom parku Niš 9. novembra 2023. održana konferencija MSP100 Expo: Ljudi su uspeh.

Govoreći o zelenoj ekonomiji, učesnici su se složili da su ušteda energije, prelazak na obnovljive izvore energije, smanjenje emisije ugljen-dioksida i poštovanje standarda način da domaća mala i srednja preduzeća stignu do kupaca u Evropi i Americi. „Mlade generacije žele da znaju gde njihov novac ide, ne žele da potpomažu privredu koja je rasipnička i ne vodi računa o prirodi, rečeno je na radionici „Zeleno u funkciji konkurentnosti“.

Tokom ovogodišnjeg MSP100 Expo održana je i besplatna obuka o zelenoj tranziciji, osmišljena u cilju  podizanja znanja MSP u Srbiji o ESG (skup standarda u pogledu zaštite životne sredine, društvene odgovornosti i savesnog korporativnog upravljanja) i podsticanja blagovremenog pozicioniranja firmi na lokalnom i međunarodnom tržištu, posebno uzimajući u obzir pitanja zaštite životne sredine koja već utiču na njihovo poslovanje. Tokom jednodnevnog kursa, najuspešnija domaća mala i srednja preduzeća imala su priliku da se upoznaju sa konceptom ESG, regulativama i standardima, predstojećim obavezama koje se tiču nefinansijskog izveštavanja, kao i da steknu uvid u dobre prakse investiranja u ESG i integrisanja principa održivosti u svoje poslovne strategije.

Drugi po redu MSP100 Expo okupio je više od 100 vodećih domaćih malih i srednjih preduzeća i više od 300 učesnika, među kojima su predstavnici državnih institucija, poslovnih udruženja, međunarodne zajednice, stručne javnosti i lokalne zajednice.

 

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x