Održivost je, više nego ikad, u centru korporativnih aktivnosti, a ESG je moćan alat koji podržava poslovni sektor u nastojanju da doprinese održivom razvoju, pri čemu civilni sektor igra katalizatorsku ulogu podstičući razmenu i dijalog, dok javni sektor omogućava održivost kroz kreiranje sveobuhvatnih politika i programa.

Znajući da je saradnja ključ za postizanje ciljeva Agende 2030, Forum za odgovorno poslovanje i Smart Kolektiv su, u okviru Platforme „Održivi razvoj za sve“, organizovali događaj „Sustainability Talks: Biznis na putu održivosti“ osmišljen da okupi zainteresovane strane iz privatnog, javnog i civilnog sektora, i pruži malim i srednjim preduzećima priliku za umrežavanje i učenje, a onima koji tek započinju sa inkorporiranjem održivosti kao jednog od strateških ciljeva svog poslovanja obezbedi kvalitetne preporuke i savete.

Na prvom u nizu planiranih događaja, koji je održan 3. avgusta u Novom Sadu, a čiji je domaćin bila Elixir Group, učesnici su razgovarali o tome kako ESG, CSR i SDG rade zajedno za održivost, nefinansijskom izveštavanju kao ključu za transparentnost i održivost poslovanja, zajedničkom radu za bolje društvo i vezi između ključnih ESG pokazatelja performansi i indikatora održivog razvoja.

Okvir za prošlonedeljne Razgovore o održivosti postavljen je drugim izdanjem ESG/SDG Barometra u okviru kog se ESG odnosi na standarde koji se koriste za skrining investicija privatnog sektora i njihovog pristupa u pogledu ekoloških, društvenih i upravljačkih aspekata na putu ka postizanju ciljeva održivog razvoja. Direktor Foruma za odgovorno poslovanje Neven Marinović predstavio je aktuelne teme na polju održivosti, ali i moguće pretnje koje se odnose na manipulativni zeleni marketing, kao i različite stavove o prioritetima koji se tiču hitnosti zaštite biodiverziteta.

Panel diskusiju na temu Saradnjom do održivosti tokom koje su učesnici predstavili projekte i inicijative svojih kompanija, kao i izazove sa kojima se susreću na putu ka održivosti vodila je Margareta Musić, upraviteljka Elixir Fondacije i direktorka Sektora korporativnih komunikacija u Elixir Group-u, a panelisti su bili Branislav Jovanović ispred kompanije  A1 Srbija, Marijana Jović ispred kompanije Schneider Electric, Lana Hadži-Niković iz CEVES-a, Marija Radojčić, organizatorka Novosadskog noćnog bazara i Maja Sokić ispred Razvojne agencije Vojvodine.

Zorica Popović, generalna direktorka Elixir Group-a, predstavila je dosadašnje rezultate svoje kompanije, kao i ciljeve i planove za budućnost. Telekomunikaciona kompanija A1 predstavila je primer dobre prakse koji se odnosi na instaliranje solarnih panela i izgradnju kišnih bašta širom Srbije u cilju suprotstavljanja klimatskim promenama, nakon čega je usledilo detaljno predstavljanje pametne zgrade kompanije Schneider Electric. Predstavnica Novosadskog noćnog bazara koji, između ostalog, promoviše poljoprivredne proizvođače i proizvode, dala je osvrt na uspehe i izazove malih preduzeća.

Centar za visoke ekonomske studije (CEVES), kao partner u okviru platforme „Održivi razvoj za sve“, obezbedio je vredne podatke za donosioce odluka o mogućnostima za mala i srednja preduzeća u vezi sa sprovođenjem ciljeva održivog razvoja, dok je predstavnica Razvojne agencije Vojvodine predstavila načine na koje su principi održivosti inkorporirani u Plan razvoja Vojvodine 2023-2030 koji je izrađen u participativnom procesu zajedno sa svim zainteresovanim stranama i početkom ove godine usvojen od strane Skupštine AP Vojvodine.

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x