U Nišu će se 11. jula 2023. održati događaj „Unapređenje planiranja lokalnog ekonomskog razvoja kroz međuopštinsku saradnju“ na kom će predstavnici odabranih jedinica lokalne samouprave Pirotskog, Topličkog, Jablaničkog i Zaječarskog okruga razgovarati o izazovima uspostavljanja planskih mehanizama i načinima za prevazilaženje prepreka u planiranju i sistematskom praćenju i izveštavanju o ostvarenim rezultatima.

Uvodno obraćanje biće posvećeno temi organizacionih i funkcionalnih kapaciteta jedinica lokalne samouprave u četiri okruga južne i istočne Srbije za sprovođenje procesa planiranja razvoja, a kroz panele „Planiranje razvoja u JLS u skladu sa principima Agende 2030: idemo li dobrim putem i gde su najveće zamke?“ i „Primeri dobre i/ili alternativne prakse u planiranju održivog razvoja“ učesnici će imati priliku za pokretanje informisane razmene mišljenja o mehanizmima za jačanje međuopštinske saradnje u planiranju lokalnog ekonomskog razvoja.

Realizacija ciljeva održivog razvoja u velikoj meri zavisi od odluka donetih na lokalnom nivou, budući da se kroz multisektorsku saradnju i razmenu jačaju kapaciteti lokalnih samouprava i drugih lokalnih aktera za definisanje razvojnih prioriteta i sprovođenje Agende 2030. Na taj način, podržavaju se napori usmereni ka uspostavljanju širokog društvenog dijaloga na lokalnom nivou o lokalnim razvojnim prioritetima usklađenim sa ciljevima održivog razvoja.

Imajući u vidu da je planiranje lokalnog ekonomskog razvoja sa snažnim fokusom na uključivanje principa Agende 2030 u lokalne javne politike jedan od preduslova za ostvarivanje ciljeva održivog razvoja, cilj događaja „Unapređenje planiranja lokalnog ekonomskog razvoja kroz međuopštinsku saradnju“  je pokretanje informisane razmene mišljenja u odabranim jedinicama lokalne samouprave Pirotskog, Topličkog, Jablaničkog i Zaječarskog okruga o izazovima uspostavljanja planskih mehanizama, u skladu sa Zakonom o planskom sistemu Republike Srbije, kao i načinima za prevazilaženje prepreka u planiranju i sistematskom praćenju i izveštavanju o ostvarenim rezultatima, kroz međuopštinsku saradnju.

Gradovi i opštine, koji su izrazili želju da učestvuju u projektu, na događaju će imati priliku da se upoznaju sa dostupnim mogućnostima i održivim mehanizmima međuopštinske saradnje u domenu planiranja razvoja, da steknu uvid u prednosti planiranja kroz međuopštinsku saradnju i da saznaju nešto više o iskustvima dobre prakse onih gradova i opština koji su kroz međunarodne projekte i podršku lokalnih partnera (SKGO, RRA „JUG“) već napravili temelje za održivi sistem lokalnog planiranja.

Na kraju događaja bi trebalo da konsenzusom učesnika bude definisan set preporuka za dalju realizaciju projektnih aktivnosti kao i za centralni nivo vlasti – za unapređenje procesa planiranja na lokalu.

Za uspeh Agende 2030 neophodan uslov je konstantno jačanje kapaciteta subjekata održivog razvoja u smeru preuzimanja odgovornosti za realizaciju planskih ciljeva – za gradove i opštine u Srbiji jedan od najpouzdanijih mehanizama za jačanje tih kapaciteta je međuopštinska saradnja.

Jedan od planiranih mehanizama međuopštinske saradnje, koji će biti predstavljen na događaju je uspostavljanje pet regionalnih saveta, koje će činiti predstavnici lokalnih samouprava Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga, kao i predstavnici OCD. RRA „Jug“ je pokrenula ovu inicijativu pre dve godine i sada ju je neophodno aktuelizovati i dopuniti novim sadržajima.

Zadatak Saveta će biti jačanje institucionalnih kapaciteta lokalnih samouprava u cilju stvaranja podsticajnog okruženja za unapređenje ekonomskog razvoja, učestvovanje u procesima razvojnog planiranja i izradi dokumenata javnih politika, razmena iskustava na unapređenju pravnog okvira koji će biti podsticajan za privredni razvoj, razvijanje saradnje javnog, civilnog i privatnog sektora, uspostavljanje koordinacije i komunikacije svih zainteresovanih strana u cilju razvoja zajedničkih turističkih proizvoda, identifikovanje najznačajnijih regionalnih infrastrukturnih projekata, stvaranje sistemskih preduslova za ekonomsku održivost poljoprivrednih domaćinstava kroz unapređenje iskorišćenosti potencijala za poljoprivredni i ruralni razvoj.

Očekuje se da učesnici događaja izraze svoj stav i o drugim mogućim mehanizmima međuopštinske saradnje u domenu planiranja (EU PRO plus, programi integrisanog teritorijalnog razvoja) kao i druge inicijative koje podrazumevaju održivu saradnju i sa drugim subjektima održivog razvoja u smislu Agende 2030: predstavnicima privrednih udruženja i zainteresovanih privrednika, ostalih aktera iz privatnog sektora, naučnoistraživačkih ustanova i civilnog društva.

Preuzmite agendu događaja.

Događaj se održava u okviru Platforme „Održivi razvoj za sve“ koju podržavaju vlade Švajcarske i Nemačke, a sprovodi GIZ u okviru projekta „Reforma javnih finansija – Agenda 2030“.

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x