Ekonomski stub Platforme „Održivi razvoj za sve“ organizovao je 2. marta 2023. godine izložbu-panel diskusiju „Vreme je za MSP!“  na kojoj su predstavnici malih i srednjih preduzeća, državnih institucija značajnih za razvoj MSP sektora, Privredne komore Srbije i drugi zainteresovani za dalji razvoj MSP sektora, razgovarali o tome šta je potrebno da ovaj deo privrede nastavi da raste i još snažnije doprinosi održivom razvoju Srbije. Događaj je organizovan u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, u čijim prostorijama je događaj i održan.

U okviru izložbenog dela predstavljena su domaća MSP, vodeća po potencijalu da doprinesu održivom razvoju Srbije u narednoj deceniji. Događaj je nastavak prethodno uspešno organizovane konferencije MSP100 Expo koju je CEVES organizovao početkom juna 2022. godine u Kragujevcu.

Na događaju su učestvovali Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije, Slavica Savičić, državna sekretarka u Ministarstvu finansija, Tatjana Matić, direktorka Fonda za razvoj, Vesna Vučetić, direktorka sektora Kredita i garancija u Fondu za razvoj, Jelisaveta Lazarević, prodekanka i docentkinja na FEFA fakultetu, Dušan Šarković, vlasnik i direktor DMV Kontrolnih sistema iz Niša, i Zorica Ilić, finansijska direktorka kompanije Dmiteh iz Gornjeg Milanovca. Razgovor je moderirala Marijana Radovanović, savetnica za razvoj u CEVES-u.

U uvodnom delu događaja, Mihailo Vesović. direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije, je poručio da je naš zadatak da pomognemo upravo malima i onima koji nemaju svoje interne resurse jer upravo je njima potrebna najveća podrška organizacija“. Istakao je da je to posao koji mora da ima široki front aktivista koji pomažu i skreću pažnju na probleme s kojima se suočavaju mala i srednja preduzeća.

Nemanja Šormaz, direktor CEVES-a, istakao je da je potreban fokus države, ali i društva, na izgradnji podsticajnog privrednog ambijenta, te prestanka prakse kojom se MSP, administrativno i na druge načine, diskriminišu u odnosu na velika preduzeća. Skrenuo je pažnju da danas imamo desetine, sa  potencijalom da imamo stotine skrivenih šampiona, konkurentnih prevashodno zbog svog znanja, veština i inovativnosti na stranim tržištima, sposobnim da povuku ostatak privrede i lokalnih zajednica. Potrebno je čak da se da prednost, neki vid podsticajne diskriminacije, malim i srednjim preduzećima, kao što to i jeste slučaj u EU. Država je pokazala kapacitet da pruži takav ambijent sa stranim direktnim investicijama, isto to je u stanju i obavezna da pruži i svojim malim i srednjim preduzećima.

Tatjana Matić, direktorka Fonda za razvoj, pohvalila je ideju prikaza poduhvata malih i srednjih preduzeća i naglasila da je od posebnog značaja to što se događaj održava u okviru Platforme „Održivi razvoj za sve“, budući da bez takvog usmerenja nema stvarnog ekonomskog uspeha. Istakla je i da je cilj Fonda da bude još dostupniji i otvoreniji za malu privredu preko novih izvora finansiranja, kao što je Zelena agenda koja će biti u fokusu narednih pet do deset godina (preduzeća će moći da konkurišu za finansiranje solarnih panela ili ekološki održivu izgradnju).

Po pitanju vraćanja poreskog kredita kao i dodatnih instrumenata za obezbeđenje izvoza, državna sekretarka u Ministarstvu finansija, Slavica Savičić, rekla je da su sve inicijative dobrodošle, da će se raditi analize i od strane Ministarstva, te da će se u skladu sa tim donositi odluke. Panelisti su se složili da mala i srednja preduzeća čine okosnicu domaće privrede, te da imaju nemerljiv doprinos i za izvoz Srbije i za zapošljavanje, posebno u sredinama do kojih strane firme nemaju interes da dođu, čime snažno doprinose smanjenju nejednakosti i depopulacije Srbije.

 

 

 

 

 

 

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x