Nakon sastanka sa gradonačelnikom grada Pirota i otvaranja IT trening centra 24. novembra 2022, ambasadorka Nemačke Anke Konrad, šef razvojne saradnje ambasade Nemačke Kristijan Šiling i direktorka GIZ Srbija Danijela Funke sastali su se sa predstavnicima lokalnih organizacija civilnog društva koje su učestvovale u definisanju prioriteta i formulisanju preporuka za unapređenje lokalnih razvojnih politika.
Kroz saradnju lokalne samouprave, civilnog društva i organizacija okupljenih oko Platforme „Održivi razvoj za sve“, koju podržavaju vlade Nemačke i Švajcarske u okviru projekta „Reforma javnih finansija – Agenda 2030“, usvojen je Srednjoročni plan grada Pirota za period 2022 – 2024, kao i novi Lokalni akcioni plan javnog zdravlja.
Kroz živu i otvorenu diskusiju predstavnici organizacija Pirgos, Osveženje, Udruženje Stara Planina, Lav, Žene juga, Ternipe i Zvono upoznali su ambasadorku sa temama koje ih najviše pokreću: podsticajni okvir za rad civilnog društva u Pirotu, saradnja sa lokalnom samoupravom na rešavanju nekih od najvažnijih razvojnih prioriteta, ali i izazovi sa kojima se suočava civilno društvo u svom svakodnevnom radu. Među prioritetnim temama identifikovane su rodna ravnopravnost, uključivanje Roma i Romkinja u procese donošenja odluka, položaj mladih i zaštita životne sredine, pre svega očuvanje parka prirode Stara Planina.
Ambasadorka Konrad se zahvalila učesnicima na otvorenom razgovoru, dodavši da ovo neće biti njena poslednja poseta Pirotu. Istakla je da je nemačka vlada civilno društvo oduvek smatrala važnim akterom u sprovođenju međunarodne razvojne i humanitarne pomoći, a lokalne organizacije civilnog društva vidi kao stručnjake za mnogobrojna razvojna pitanja i izazove na terenu. Jedan od ciljeva nemačke podrške civilnom društvu jeste njegovo osnaživanje, kako bi moglo aktivno da učestvuje u donošenju odluka, posebno u kontekstu procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji i identifikovanja razvojnih prioriteta za efikasniju implementaciju ciljeva održivog razvoja u Srbiji.

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x