Fondacija Ana i Vlade Divac organizovala je u Beogradu radni doručak za novinare , na kom je predstavljen monitoring izveštaj „Srbija 2030: Upravlja li Srbija svojim (održivim) razvojem, koji analizira napredak države u ispunjavanju ciljeva održivog razvoja iz Agende 2030.

Analizirane su trenutno aktuelne teme kao što su stabilnost snabdevanja energijom, značaj domaće privrede, poslovanje malih i srednjih preduzeća i unapređenje zakonskog okvira za povećanje donacija hrane za najugroženije, a koje su obuhvaćene pomenutim izveštajem.

Događaju su prisustvovali novinari i novinarke Radio Beograda 1, Srpske ekonomije, Nove ekonomije, Frankfurtskih vesti i portala BeRiskProtected. Njima su se obratile Mirjana Jovanović iz Beogradske otvorene škole, Lana Hadži-Niković iz Centra za visoke ekonomske studije i Željko Mitkovski iz Fondacije Divac.

Mitkovski je predstavio aktivnosti Fondacije, koje sprovodi zajedno sa Koalicijom za dobročinstvo, u okviru inicijative za ukidanje PDV-a na donacije hrane, što bi doprinelo povećanju količine hrane koje kompanije doniraju, suprotno trenutnoj situaciji kada im je isplativije da neiskorišćenu, a ispravnu hranu bace. Važnost ove inicijative odupiru podacia da bi se ukidanjem PDV-a, donacije povećale za 160 miliona dinara i da je u Evropskoj uniji 20 zemalja članica već ukinulo ovaj porez na donacije hrane.

Fondacija Divac i Fondacija Centar za demokratiju sprovode aktivnosti u okviru Socijalnog stuba Platforme „Održivi razvoj za sve“, koji se odnose na prvih pet ciljeva Agende – Svet bez siromaštva, Svet bez gladi, Zdravlje i blagostanje, Kvalitetno obrazovanje i Rodna ravnopravnost.

Platformu „Održivi razvoj za sve“ podržavaju vlade Švajcarske i Nemačke, a sprovodi je Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u okviru projekta „Reforma javnih finansija – Agenda 2030“. Partneri na projektu su Beogradska otvorena škola, Fondacija BFPE za odgovorno društvo, Centar za visoke ekonomske studije, Fondacija Ana i Vlade Divac, Fondacija Centar za demokratiju, Timočki omladinski centar i SMART kolektiv.

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x