Fondacija Centar za demokratiju organizovala je 13. jula 2022. godine javnu debatu „Siromaštvo starijih i Agenda 2030“.

Na debati je predstavljena analiza „Siromaštvo starijih i Agenda 2030“ autorke Lidije Kuzmanov, sa preporukama u cilju doprinosa naporima na iskorenjivanju siromaštva starijih.

U diskusiji su učestvovali: Tatjana Prijić (Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, v.d. pomoćnica poverenice), Borka Jeremić (Šefica kancelarije Populacionog fonda Ujedinjenih nacija u Srbiji), ministarka Gordana Čomić (Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog), Žarko Šunderić (Centar za socijalnu politiku), Nadežda Satarić (Udruženje Amity), Nataša Todorović (Crveni krst Srbije), Lidija Kuzmanov (samostalna konsultantkinja), Irena Cerović (UNDP Serbia), Nataša Vučković (Fondacija Centar za demokratiju), Ivona Gvozdenović (Fondacija Ana i Vlade Divac), Sarita Bradaš (FCD), Ljiljana Lučić (biv. državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja), i drugi.

U debati je istaknuto da uprkos tome što je u Srbiji ostvaren značajan napredak u smanjenju rizika od siromaštva i rizika od siromaštva ili socijalne isključenosti, populacija starijih od 65 godina jedina je starosna kategorija čije se siromaštvo povećalo poslednjih pet godina.

Udeo osoba starijih od 65 godina u stanovništvu Srbije je veći od 21 odsto, a životni standard starijih je sve lošiji. Uslovi za ostvarivanje prava na novčanu socijalnu pomoć, kao jedno od osnovnih materijalnih davanja usmerenih na siromašne, nisu naklonjeni starijima, a u pojedinim segmentima su i nepravedni prema njima.

U Srbiji u ovom trenutku ne postoji adekvatan strateški okvir usmeren na smanjenje siromaštva starijih. U zaključcima diskusije naglašena je potreba intergeneracijske solidarnosti i saradnje. Važno je raditi na senzibilizaciji i uključivanju mladih u razumevanje i rešavanje problema i potreba starijih i sagledati na koji način se inovativnim politikama i merama može doprineti da se smanje siromaštvo starijih i njihova socijalna isključenost.

Javna debata organizovana je kao aktivnost savetodavne Tematske grupe „Iskorenjivanje siromaštva“ u okviru Platforme „Održivi razvoj za sve“.

Video snimak debate možete pogledati na sledećem linku: https://youtu.be/p5lyugNQC4w

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x