Fondacija Ana i Vlade Divac je organizovala online webinar ,, Žene u STEM obrazovanju i Agenda 2030“.

* STEM obrazovanje se temelji na ideji da se učenici obrazuju u četiri akademske discipline, a to su nauka (Science), tehnologija (Technology), inžinjerstvo (Engineering), i matematika (Mathematics).

Teme:

  • Zastupljenost žena u STEM oblastima/disciplinama i način da se njihovo učešće poveća
  • Važnost obrazovanja žena za STEM poslove kao poslove budućnosti koji su neophodni za ostvarivanje Agende 2030
  • Važnost mentorstva i različitih programa za povećanje učešća žena u STEM oblastima

Panelistkinje:

 

Marjana Brkić Neuronaučnica, naučna saradnica Biološkog fakulteta Univerziteta u   Beogradu i Savetnica u Centru za promociju nauke

 

Prof. dr Jovana Grahovac Tehnološki fakultet Novi Sad, Katedra za biotehnologiju i farmaceutsko inženjerstvo i članica Udruženja naučnica Srbije „Srna“

 

Milena Đorđević Menadžerka projekta IT Bootcamp

 

Moderatorka: Marija Jovanović, Fondacija Ana i Vlade Divac

Agenda- Žene u STEM obrazovanju i Agenda 2030

Snimak webinara možete pogledati OVDE

Pristup žena STEM obrazovanju i njihovo učešće u nacionalnim sistemima nauke,
tehnologije i inovacija su neophodni da bismo ostvarili ciljeve održivog razvoja (SDG) do 2030. godine. Ono što je jako važno jeste multisektorska saradnja u ovoj oblasti, jer ovde spajamo dva cilja, SDG9 – nauka, tehnologija i inovacije i SDG5 – rodna ravnopravnost, koji su važni za obezbeđivanje uspešne implementacije Agende 2030. Ako bi se njima bavili na usaglašen način imali bismo mnogo veću promenu koju bi trebalo postići do 2030. Osnaživanje žena da se bave STEM oblastima/disciplinama ima potencijal ne samo za napredak žena u svakodnevnom životu. Činjenica da žene imaju pristup, korist, ali i mogućnost da razvijaju i utiču na
ove sektore direktno utiče na to da li ćemo postići napredak do 2030.

Po poslednjim istraživanjima, žene čine samo 35% studenata STEM fakulteta širom sveta, a od ukupnog broja tech zaposlenih, samo je 20% žena. Ova brojka ne bi bila toliko zabrinjavajuća da ne živimo u doba automatizacije u kome će od 50-200 miliona žena biti primorano da promeni svoja zanimanja, do 2030. godine, najpre u više kvalifikovane uloge. Cilj Webinara je da ukaže na mogućnosti i izazove u Srbiji za uključivanje žena i devojčica u STEM oblastima/disciplinama, ali i da ukaže na primere dobre prakse za osnaživanje žena i devojčica za STEM.
Platformu “Održivi razvoj za sve” podržavaju Vlade Švajcarske i Nemačke, a sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u okviru projekta Reforma javnih finansija-Agenda 2030. Partneri na projektu su Fondacija Ana i Vlade Divac, Centar za visoke ekonomske studije, Beogradska otvorena škola, Fondacija Centar za demokratiju, Timočki omladinski centar,Fondacija BFPE za odgovorno društvo i Smart kolektiv.

Platforma “Održivi razvoj za sve” podrazumeva uspostavljanje opštedruštvenog dijaloga među najznačajnijim državnim i nedržavnim akterima u Srbiji, poput civilnog društva, korporativnog sektora, akademske i istraživačke zajednice, profesionalnih udruženja, medija i građana, o usklađivanju razvojnih prioriteta Srbije sa ciljevima sadržanim u Agendi 2030.

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x