Fondacija Ana i Vlade Divac je organizovala online webianr ,, Urodnjavanje politika lokalnog razvoja u kontekstu Agende 2030.“.

U kontekstu Agende 2030 rodna ravnopravnost je prepoznata kao cilj 5  i zato ćemo govoriti u kontekstu Zakona o rodnoj ravnopravnosti koji je uneo više značajnih novina koje se odnose na planiranje, praćenje i izveštavanje, instrumente, institucije, procedure i mehanizme koji doprinose koordiniranoj aktivnosti na integrisanju rodne perspektive u javne politike, odgovornost i kontinuirano praćenje unapređenja rodne ravnopravnosti i sankcije za kršenje obaveza propisanih Zakonom.

Novi pristup u zakonskom regulisanju pitanja značajnih za ostvarivanje rodne ravnopravnosti polazi od multisektorske prirode rodne ravnopravnosti. Rešenja sadržana u Zakonu o rodnoj ravnopravnosti oslanjaju se na ove ciljeve a rodnu ravnopravnost vezuju za razvojna pitanja kao faktor podsticanja ukupnog razvoja društva koji uključuje i održivi razvoj za sve i zato sada obuhvata i oblasti koje do sada nisu bile prepoznate kao značajne za rodnu ravnopravnost kao što su, na primer: ekonomski faktori, nauka, obrazovanje i inovacije koji podstiču razvoj, zelena i cirkularna ekonomija, očuvanje životne sredine, energija i energijska efikasnost, digitalne tehnologije i IKT sektor, odbrana i bezbednost i dr).

Platforma “Održivi razvoj za sve” podrazumeva uspostavljanje opštedruštvenog dijaloga među najznačajnijim državnim i nedržavnim akterima u Srbiji, poput civilnog društva, korporativnog sektora, akademske i istraživačke zajednice, profesionalnih udruženja, medija i građana, o usklađivanju razvojnih prioriteta Srbije sa ciljevima sadržanim u Agendi 2030.

Teme:

– Integrisanje rodne ravnopravnosti u društveni i privredni razvoj  – širi kontekst zakona o RR i Nacionalne strategije za RR

– Koji su pokazatelji društvenog razvoja u jednoj lokalnoj zajednici?

– Koja planska dokumenta moraju JLS da imaju i zašto je važno njihovo urodnjavanje

Prof. dr Marijana Pajvančić Članica odbora za ljudska prava i nacionalne manjine SANU

 

Dr Zorana Antonijević

 

 Ekspertkinja u oblasti rodne ravnopravnosti

 

Sarita Bradaš Istraživačica, Fondacija centar za demokratiju

 

Moderatorka : Marija Jovanović, Fondacija Ana i Vlade Divac

 

Agenda Urodnjavanje politika loklanog razvoja i Agenda 2030.

Snimak pogledajte OVDE

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x