Okrugli sto u Zaječaru okupio je predstavnike lokalne samouprave, Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj, Doma zdravlja i organizacija civilnog društva, koji su raspravljali o temama integrisanja rodne perspektive u javne politike, važnosti uključivanja organizacija civilnog društva u proces formulisanja ciljeva i rodnoosetljivih mera za njihovo sprovođenje i predstavljeni su im primeri integrisanja rodne perspektive u Plan razvoja i Plan zapošljavanja.

U okviru Platforme „Održivi razvoj za sve“, Fondacija Ana i Vlade Divac i Fondacija Centar za demokratiju sprovode aktivnosti na nacionalnom i na lokalnom nivou koje se u prvom redu bave društvenom dimenzijom održivog razvoja. U Zaječaru se projektne aktivnosti realizuju u saradnji sa lokalnim organizacijama: Rime, Društvom obolelih od cerebralne i dečije paralize i Centrom za trudnice, roditelje i klince. Publikacija „Urodnjavanje Plana razvoja grada Zaječara“ nastala je kao rezultat analize postojećih lokalnih politika razvoja, analize podataka u oblasti socijalnog i ekonomskog razvoja sa posebnim osvrtom na pitanja rodne ravnopravnosti, kao i konsultacija sa predstavnicama organizacija, Na osnovu nalaza analize, formulisane su preporuke koje treba da doprinesu uključivanju rodne perspektive u svim fazama planiranja i izrade budućeg Plana razvoja grada Zaječara

Platforma „Održivi razvoj za sve“ podržavaju Vlade Švajcarske i Nemačke, a sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u okviru projekta Reforma javnih finansija-Agenda 2030. Partneri na projektu su Fondacija Ana and Vlade Divac, Centar za visoke ekonomske studije, Beogradska otvorena škola, Fondacija Centar za demokratiju, Timočki omladinski centar, Fondacija BFPE za odgovrno društvo i Smart kolektiv.

Fondacija Divac i Fondacija Centar za demokratiju, kao deo Platforme „Održivi razvoj za sve“, sprovode aktivnosti u okviru Socijalnog stuba koji se odnosi na prvih pet ciljeva Agende – Svet bez siromaštva, Svet bez gladi, Zdravlje i blagostanje, Kvalitetno obrazovanje i Rodna ravnopravnost.

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x