Na završnoj konferenciji pod nazivom „Agenda 2030 – Zajedno ka održivoj budućnosti“ održanoj 8 juna u Beogradu predstavljeni su rezultati tekuće faze Platforme za opštedruštveni dijalog „Održivi razvoj za sve“. Konferencija je okupila skoro 200 učesnika iz sektora civilnog društva, nacionalnih i lokalnih institucija, poslovne zajednice, naučno-istraživačkog sveta, medija i drugih, kroz kombinovano učešće

Konferenciju je svojim obraćanjem otvorila Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije, koja je tom prilikom izjavila da Agenda 2030 predstavlja spisak zadataka za svaku državu, a samim tim i za Srbiju da u procesu pristupanja Evropskoj uniji odgovori na pitanja održivosti i bezbednosti za sve svoje građane.

Slavica Đukić Dejanović, specijalna savetnica predsednice Vlade Republike Srbije zadužena za Agendu 2030, rekla je da predstavnici građana, države, civilnog društva, poslovnog sektora i svi ostali treba zajednički da realizuju ciljeve održivog razvoja, što iziskuje i vertikalnu i horizontalnu saradnju svih nivoa upravljanja.

Fransoaz Žakob, stalna koordinatorka UN u Srbiji, naglasila je da Zelena agenda mora biti u centru svega, izvan i iznad energetske tranzicije, rekavši da su zdravi ljudi na zdravoj planeti apsolutni preduslov za dugoročni prosperitet i mir. „U nedavnim izveštajima Srbija pokazuje napredak u smanjenju siromaštva i nejednakosti i u unapređenju kvaliteta obrazovanja. Ostaje još mnogo toga da se uradi na polju klimatskih promena, rodnoj ravnopravnosti, zaposlenju“, istakla je Žakob.

Prisutnima se obratio i Žan-Luk Eš, zamenik ambasadora Švajcarske Konfederacije u Srbiji, koji je tom prilikom naglasio da je Švajcarska, zajedno sa Nemačkom, izuzetno posvećena projektu dostizanja ciljeva održivog razvoja. „Švajcarski parlament je opredelio preko 90 miliona evra za podršku Srbiji u naredne četiri godine, a svi projekti koji se realizuju doprinose dostizanju ciljeva održivog razvoja. Nastavićemo da investiramo u Srbiju i da podržavamo Vladu Srbije i njene građane u sprovođenju Agende 2030 “, kazao je Eš.

Kristijan Šiling, Prvi sekretar i šef odeljenja za Razvojnu saradnju Ambasade Savezne Republike Nemačke u Srbiji, poručio je da je za Nemačku i za njenu Razvojnu saradnju dostizanje ciljeva održivog razvoja prioritet i vodeći princip u svim zemljama, pa tako i u Srbiji, pogotovo u svetlu pristupanja Evropskoj uniji. „Iz tog razloga Nemačka je odlučila da nastavi da podržava ovaj projekat. Nameravamo da nastavljamo našu razvojnu saradnju, posebno u domenu klime i odgovora na klimatske izazove i promene, te smo sa Vladom Srbije dogovorili prošle godine – klimatsko partnerstvo“, istakao je Šiling.

Tokom panela prikazana su ključna dostignuća koja su u prethodne dve i po godine postignuta u okviru tekuće faze projekta i istaknuti su glavni trendovi i razvoj po pitanju zakonodavnog, strateškog i institucionalnog usklađivanja Srbije sa Agendom 2030. Ukazujući na buduće prioritete Platforme, Milena Altmajer, vođa projekta „Reforma javnih finansija – Agenda 2030“, istakla je potrebu za kontinuiranim fokusom na specifične politike i prioritetna razvojna pitanja, pojačanu međuopštinsku razmenu, intenzivnije uključivanje aktera kao što su privatni sektor i akademska zajednica i poboljšano finansiranje i praćenje Agende 2030 na svim nivoima – još snažnije uvezujući „lokalizaciju“ i „nacionalizaciju“ ciljeva održivog razvoja

Pokrenuta je diskusija sa prestavnicima raličitih aktera o potrebi energetske tranzicije i procesima usklađivanja sa nivoom EU u kontekstu borbe protiv klimatskih promena. Razgovaralo se i o prelasku sa tradicionalnog modela ekonomije na održivu ekonomiju, koja je u srži Zelene agende za Zapadni Balkan, kao i o digitalnoj i zelenoj transformaciji kao ključnim procesima za održivu ekonomiju. Završni panel bio je posvećen strateškim pravcima delovanja ka postizanju veće uključenosti i posvećenosti poslovnog sektora ka stvaranju održivog razvoja.

Na kraju konferencije istaknuto je da će Platforma „Održivi razvoj za sve“ nastaviti sa svojim delovanjem i u narednom trogodišnjem periodu, pospešujući primenu Agende 2030 i ciljeva održivog razvoja,i oblikujući pravce održivog razvoja u Srbiji.

Snimak konferencije možete naći OVDE

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x