Centar za visoke ekonomske studije (CEVES) održao je 1. juna 2022 u MIND Parku u Kragujevcu konferenciju i izložbu pod nazivom „MSP Srbije 2030: MSP100 Expo. Iako mala i srednja preduzeća (MSP) u Srbiji, kao i u drugim zemljama, čine kičmu privrede i učestvuju u proizvodnji poslovnog sektora, bez poljoprivrede, sa 60% (14 milijardi EUR), ipak ne uživaju nivo pažnje i podrške kao velika preduzeća.

Događaj je održan kao deo dvogodišnjeg dijaloga koji CEVES vodi u okviru Platforme „Održivi razvoj za sve“, sa ključnim srpskim preduzetnicima o potrebama razvoja srpske privrede kako bi se bolje prepoznale i pokretanule inicijative koje će doprineti ostvarivanju vizije održivog razvoja do 2030. godine.

Konferenciju je otvorila Kori Udovički, predsednica Upravnog odbora CEVES-a koja je tokom uvodnog panela,  naglasila da se danas pokreću inicijative među predstavnicima MSP, koji nas uče kako da napravimo bolje privredno okruženje. „Ovde smo ne zato što ovim preduzećima treba pomoć, ovde su već pobednici. Ovi privrednici su potrebni nama, Srbiji, jer je suviše firmi koje su mogle da budu pobednici, a ipak to nisu. Nešto je krenulo da se menja, ima dobrih inicijativa koje utiču i na državu, ali mi još uvek imamo problem privrednog ambijenta naročito prema malim i srednjim preduzećima.

 „Impresioniran sam onim što sam ovde video i ovako velikim brojem uspešnih malih i srednjih preduzeća. Ona predstavljaju razvojni potencijal jer je privatni sektor taj koji doprinosi postizanju ciljeva. U Srbiji trenutno posluje 400 nemačkih preduzeća koja zapošljavaju 75.000 ljudi i važno je da je ostvarena saradnja sa lokalnim malim i srednjim preduzećima, i to je veoma značajan pomak jer samo uz saradnju sa lokalnim zajednicama možemo da doprinesemo razvoju Srbije“ – izjavio je ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib.

 Ambasador Švajcarske Urs Šmid naveo je da je njegova država dugogodišnji i posvećen partner Srbije i pruža podršku u podsticanju održivog razvoja.

Privatni sektor, a posebno mala i srednja preduzeća, ima ključnu ulogu u procesu transformacije ka cirkularnoj i uključujućoj ekonomiji u Srbiji i verujemo da će se on dalje razvijati“- rekao je ambasador Šmid.

Na konferenciji je u okviru 3 okrugla stola i 2 panela diskutovano o sistemskim problemima,  nelogičnostima i politikama koje štete MSP, kao što je, na primer, to što MSP nisu izuzeta od plaćanja poreza na dobit koji ulažu u investicije, dok velika jesu, kao i nepostojanje adekvatne institucionalne „podrške“ u međunarodnim finansijskim transakcijama što nije uobičajeno u drugim zemljama u regionu.

U okviru izložbenog dela predstavljena su vodeća MSP u domaćem vlasništvu u Srbiji, preduzeća kod kojih direktan izvoz sopstvenih  proizvoda i usluga i to na zahtevnim tržištima ima vrednost veću od EUR 1 miliona u poslednjih par godina.

Među gostima, panelistima i moderatorima konferencije bili su i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, predstavnici Razvojne agencije Srbije, EBRD, irske IDA-e, poznavaoci nemačkog Mittelstanda, slovenačkog preduzetništva i predstavnici uspešnih, šampionskih domaćih MSP.

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x