Prvi sastanak tematske grupe Energetsko siromaštvo i energetska efikasnost na lokalnom nivou održan je 30. maja. Cena električne energije za domaćinstva i cena ogrevnog drveta i sa njima povezani položaj energetski ugroženih kupaca bile su glavne teme tročasovne diskusije.

Postoji osnovana bojazan da veliki broj građana neće moći da ugreje svoje domove predstojeće zime. Nada Lazić, Posebna savetnica za održivi razvoj  u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog iznela je podatke koji potkrepljuju ove sumnje, prema kojima 7% stanovništva Srbije živi u apsolutnom siromaštvu, dok dodatnih 23% živi u siromaštvu. Pored toga, prema Uredbi o energetski ugroženom kupcu, 662.000 domaćinstava ima status ugroženih kupaca, dok je još 70.000 zahteva na čekanju.

Kako bi se ovaj problem prevazišao u narednim mesecima, pre zimskog perioda, učesnici su se saglasili u kombinaciji dva rešenja. Prvi deo ove slagalice bilo bi uspostavljanje privremenih kolektivnih centara tokom zime, kako bi oni najugroženiji imali „topao krevet“ tokom zimskih meseci, a posebno u slučaju ekstremno hladnih talasa. Drugi deo rešenja je više administrativne prirode i odnosi se na promenu tarifnog sistema za obračun električne energije. Prema Aleksandru Kovačeviću, sa Oksfordskog instituta za studije energetike, tarifni sistem je jedan od značajnih aspekata trenutne nepouzdanosti u snabdevanju, posebno imajući u vidu da je prema postojećem sistemu nemoguće izračunati prosečnu cenu energije, jer ona varira prema godišnjim dobima i dostiže maksimum tokom zimskih meseci. Reforma tarifnog sistema obezbedila bi racionalnu potrošnju električne energije.

I dok je uspostavljanje kolektivnih centara trenutno rešenje, kako bi se premostila naredna zima, uspostavljanje novog tarifnog sistema predstavljalo bi značajan prvi korak u neophodnoj reformi energetskog sistema u godinama koje dolaze.

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x