Ekonomski stub Platforme „Održivi razvoj za sve“ organizovao je, 16. maja 2022. godine, drugu radionicu na nacionalnom nivou, u okviru Tematske grupe posvećene planiranju lokalnog ekonomskog razvoja od strane lokalnih zajednica.

Nakon serije radionica održanih u lokalnim zajednicama Pirota, Knjaževca i Sombora, sa predstavnicima privatnog i javnog sektora, kao i srednjoškolcima u Somboru, druga nacionalna radionica okupila je predstavnike Ministarstva privrede, Republičkog sekretarijata za javne politike, Stalne konferencije gradova i opština, Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj, Nacionalne koalicije za decentralizaciju i eksperte koji se bave lokalnim ekonomskim razvojem i javnim politikama. Cilj radionice bio je razgovor o četiri teme identifikovane kroz razgovore u lokalnim zajednicama: 1. Stavljanje resursa (poljoprivredno zemljište, vode, šume) kojima upravljaju republički organi i javna preduzeća u funkciju lokalnog ekonomskog razvoja; 2. Prilagođavanje obrazovnih programa kadrovskim potrebama lokalne privrede; 3. Uvrštavanje proizvoda lokalnih privrednika u ponudu velikih ugostiteljskih objekata širom Srbije; i 4. Unapređenje koordinacije republičkih i lokalnih vlasti prilikom odlučivanja o podršci razvoju lokalne privrede (subvencije, podsticaji, ulaganja), uz prethodno konsultovanje lokalnih vlasti sa privrednicima iz svoje zajednice.

Među zaključcima diskusije su mogućnost kreiranja mreže za održivi razvoj, inicijativa za formiranje saveta korisnika nacionalnih parkova i uključivanje predstavnika javnih preduzeća u razgovore lokalnom ekonomskom razvoju. Navedeni zaključci biće formulisani kao inicijative u okviru dokumenta koji će biti predstavljen na završnoj radionici tokom juna meseca.

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x