Građani Bora suočavaju se sa problemom zagađenja životne sredine otkad je rudarenja u tom gradu. Udišu vazduh koji je izrazito lošeg kvaliteta usled prekoračenja graničnih vrednosti sumpor dioksida. Vodosnabdevanje je ugroženo povećanom proizvodnjom bakra koja preti da isuši Borsko jezero. Poljoprivredno zemljište apsorbuje teške metale odlaganjem rudarskog otpada. Mnogobrojni primeri nepoštovanja ekoloških standarda se mogu zaokružiti jednom neslavnom statistikom – životni vek Borana kraći je za 10 godina od proseka! Da li su građani Bora osuđeni na trgovinu sopstvenog zdravlja zarad određene ekonomske dobiti? Principi održivog razvoja nam govore da nisu. Oblaci zagađenog vazduha koji se nadvijaju nad samim centrom grada mogu postati prošlost instalacijom modernih sistema za filtriranje neželjenih čestica. Vodene površine je moguće očuvati prečišćavanjem komunalnih i industrijskih voda. Proširenje postrojenja teške industrije nije potrebno da ide na uštrb stanovnika okolnih sela. Preokret u načinu na koji se odnosimo prema sopstvenoj životnoj sredini mora poteći od inicijative samih građana, uz podršku predstavnika države, lokalnih samouprava, ali i predstavnika velikih kompanija čije delovanje utiče na sve aspekte života jedne zajednice. Beogradska otvorena škola posetila je građane Bora sa kojima smo razgovarali o izazovima u vezi sa narušavanjem životne sredine. Reportažu “Održiva budućnost Bora” pogledajte u nastavku:

Važno je imati na umu da privreda koja podrazumeva očuvanje prirode donosi alternativne pravce razvoja. Održivi turizam pruža tu šansu stanovnicima Bora. Posetioci koji bi odlučili da provedu odmor u ovom gradu bi na samo pola sata vožnje bili udaljeni od strmih staza Crnog Vrha. Po preporučenoj turi, u povratku sa skijališta okupali bi se u lekovitim vodama Brestovačke Banje, a posle zasluženog opuštanja oprobali i sreću kako bi ugledali neuhvatljivog risa Lazarevog kanjona. Ipak, budućnost u kojoj Bor nije ekološka crna tačka već zeleni dragulj istočne Srbije, mogu napraviti samo motivisani žitelji ovog grada koji su uključeni u proces donošenja odluka od strane lokalnih vlasti. Više o potencijalima grada Bora možete saznati u drugom delu reportaže “Održiva budućnost Bora”:

Izvor fotografije: PNEUMA Films

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x