Platforma “Održivi razvoj za sve” učestvovala je, u sredu, 13. aprila, na Inicijalnom sastanku Nacionalnih konsultacija Stokholm+50 u Srbiji. Proces Nacionalnih konsultacija predstavlja pripremu Srbije pred međunarodni sastanak „Stokholm+50: zdrava planeta za prosperitet svih – naša odgovornost, naša prilika“ koji će Vlada Švedske organizovati 2. i 3. juna 2022. godine, uz podršku Vlade Kenije i Programa Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine (UNEP). Povod za održavanje međunarodnog sastanka i pratećih događaja jeste 50 godina od prve konferencije Ujedinjenih nacija o životnoj sredini koja je održana u Stokholmu 1972. godine.

Cilj ovih konsultacija je bio da se različitim interesnim grupama i subjektima omogući učešće u diskusiji, a samim tim i strateško planiranje u oblasti zaštite životne sredine u skladu sa principima međusektorske saradnje i fokusiranje na uključivanje ekoloških aspekata u razvoj svih ostalih strateških i političkih okvira.

U uvodnom delu sastanka govorile su Irena Vujović, ministarka za zaštitu životne sredine; Nj. E. Anika Ben David, ambasadorka Švedske u Srbiji; Fransin Pikap, stalna predstavnica Programa za razvoj Ujedinjenih nacija i Slavica Đukić Dejanović, specijalna savetnica Predsednice Vlade Republike Srbije zadužena za Ciljeve održivog razvoja.

U okviru nacionalnih konsultacija održana su 3 dijaloga: promišnjanje o urgentnosti delovanja u cilju ozdravljenja planete i ostvarenju opšteg prosperiteta, postizanje održivog i inkluzivnog oporavka od pandemije COVID-19 i ubrzanje implementacije ekološke dimenzije održivog razvoja u kontekstu decenije za delovanje. Platforma je bila predstavljena u okviru dijaloga 3, na kojem su panelistikinje bile Sonja Liht, predsednica Fondacije BFPE za odgovorno društvo i Nina Cvetanović, koordinatorka projekata Beogradske otvorene škole.  Sonja Liht je ukazala da se danas nalazimo pred teškim izborima, rast ili životna sredina. Potrebna nam je Strategija sveobuhvatnog razvoja, ali i ozbiljan društveni konsenzus. Nina Cvetanović je ukazala na važne izazova institucionalnog okvira za sprovođenje Agende 2030 kao in a problem nedostupnosti informacija o tome ko je nadležna osoba za pitanje Agende 2030 u jedinicama lokalne samouprave. Ona je istakla i neophodnost lokalizacije ciljeva održivog razvoja i jačanja kapaciteta jedinica lokalnih samouprava.

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x